Проф. Хайнеман: Ако Великобритания излезе от ЕС, за новите мигранти ще има нови правила

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Евентуалното излизане на Великобритания от Европейския съюз би довело до огромни икономически загуби за останалата част от Европа. Не е изключено да се стигне до необходимост от вдигане на данъци.

Мисля, че това ще дойде съвсем естествено, тъй като в момента Великобритания е платец към бюджета на Европейския съюз. В същото време ние имаме определени задължения като еврофондовете и субсидирането на по-бедните държави в съюза. Разбира се, едно излизане на Великобритания би спряло и голяма част от разходита на съюза. Вероятно ще се постигне някакъв нов баланс. Факт е обаче, че ако един от големите платци в Европейския съюз излезе, това ще натовари всички - и останалите по-богати държави, и по-бедните.

Това каза за предаването "Събота 150" по "Хоризонт" проф. Фридрих Хайнеман от Центъра за европейски икономически изследвания:

Не е ясно какво ще се случи с европейските граждани и чужденци, които живеят във Великобритания, ако тя излезе от ЕС. Например с българите бих предположил, че по време на транзитния период няма да се случи нищо. За новите мигранти към Великобритания обаче ще има нови правила.

Проф. Хайнеман е категоричен, че дори да се стигне до излизане на Великобритания от Европейския съюз, тя ще настоява да има споразумение, което да й осигури достъп до свободния европейски пазар.

Великобритания отчаяно се нуждае от свободен достъп до вътрешноевропейския пазар. Този достъп е изключително важен за британската икономика, така че със сигурност те ще преговарят с Европейския съюз, за да запазят достъпа си до свободния пазар и при евентуално излизане от съюза. Така ще се получи един особен парадокс, че те ще бъдат политически извън, но икономически и де факто те имат абсолютния интерес да са в Европейския съюз.

Юрген Матхес
експерт в един от влиятелните икономически институти в Кьолн, е категоричен, че загубата ще е много по-голяма за Великобритания, отколкото за Европейския съюз.

Обединеното кралство автоматично ще изгуби достъпа си до единния пазар, което ще направи много трудно за британските компании да се развиват износа си към континента. Освен това много американски компании използват Великобритания като мост към Европа заради идентичния език

Въпреки това, Великобритания, както и други държави, трябва да настояват за по-голям суверенитет при решаването на въпроси като социалната политика и достъпа до пазара на труда, допълни той:

Пазарът на труда и социалната политика трябва да останат въпроси, които да се решават на национално ниво. Смятам, че има място за промени в тази политика по единен пазар на труда. И тук въпросът не опира единственото до бежанците, но и за мигрантите от страни като Полша и България, тоест Източна Европа.

Според Юрген Матхес, дори и да се стигне до излизане на Великобритания от Европейския съюз, няма да има вълна от други държави, желаещи да тръгнат по този път, тъй като евроскептицизмът винаги е бил много силен във Великобритания. Проф. Хайнеман обаче е на обратната позиция.

Ако Великобритания се справи добре с излизането от EС, постигне добър икономически растеж и благосъстояние, като в същото време е независима от Брюксел, бих допуснал, че моделът би бил копиран от други държави. Например, бих посочил Финландия и Холандия, където също има много високо ниво на евроскептицизъм. Те със сигурност биха си казали: "Защо да не преминем към модела на Великобритания или Швеция например, да имаме достъп до свободния пазар, но да сме независими от Брюксел?". Мисля, че има риск от разпространение на подобни идеи сред богатите държави.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!