Джон Хол: Споразумението между Москва и Риад ще има незначителен ефект върху цените на петрола

Петролното споразумение между Русия и Саудитска Арабия няма да има значителен ефект върху цените, прогнозира пред "Хоризонт" и предаването "Събота 150"  Джон Хол, който ръководи един от големите енергийни институти във Великобритания. Двете страни се договориха да "замразят" доставките на петрол на нивата от 11 януари.

Всичко, което знаем засега, е, че те ще запазят добива на настоящите нива, което всъщност изобщо не е изгодно и не може да се нарече "страхотна сделка". Те не казват, че ще намаляват, но няма да увеличават. Русия добива 10,8 млн. барела дневно, Саудитска Арабия - 10,25 млн. барела дневно. Това продължава да бъде твърде голямо количество или казано по друг начин, ефектът ще бъде незначителен.

Цените, които виждаме към момента, около 35 - 40 долара за барел. Това е нивото, около което очаквам да виждам цените през цялата година. Догодина може би ще е малко по-високо. Може би ще се задържи по-скоро около 40 долара за барел. трябва да имаме предвид и евентуални непредвидени обстоятелства - лошо време, някакво природно бедствие или задълбочаване на някои геополитически конфликт. Това ще промени ситуацията изцяло.

Според Джон Хол споразумението за "замразяване на добива" има по-скоро геополитическо значение, отколкото пазарно.

Русия, Саудитска Арабия и Ирак, може би, седят на една маса, Саудитска Арабия е срещу Русия и Иран заради Сирия. Също така Саудитска Арабия е срещу Иран и Йемен. Ето защо, въпреки че те говорят единствено за петролни пазари, всъщност става дума за водене на война - директно и индиректно. Те се опитват да заставят Иран да върне участието си на пазара в ситуацията от януари, което фактически означава - Иран да не може да добива още петрол. Т.е. те се противопоставят на Иран и участието му на петролния пазар. В същото време Саудитска Арабия се противопоставя на Русия, с която са в конфликт заради Сирия. Затова казвам, че геополитическото напрежение е ключово за случващото се с цените на петрола.

Добавянето на около 5 долара за барел на цената догодина е нормално, смята Хол, според когото това ще раздвижи и индустрията с шистовите добиви. За разлика от суровия петрол обаче, добивът на шистов газ може да бъде спрян или възобновен веднага.

Петролът ще поскъпва, но много бавно, смята и Андрю Липоу, който ръководи една от големите петролни компании в Съединените щати:

В дългосрочен план - това, на което се надяват държавите от ОПЕК и тези, които не членуват в организацията, е, че със "замразяването" на добива на настоящите нива и нарастващата нужда от доставки на петрол, ще се балансира настоящата ситуация на свръхпроизводство.

ОПЕК се надява да види цени между 60 до 80 долара за барел. В същото време потребителите са много доволни от настоящите ниски нива, защото това води и до много ниски цени на дизела и бензина в бензиностанциите.

Мисля, че ще отнеме няколко години, защото в момента светът е пренаситен, така че цените със сигурност ще останат ниски до края на тази и средата на следващата година. Това означава, че инфлацията ще расте с по два до три процента поне до 2018-та година.

Вероятно прогнозите за растеж до 3 % тази година, направени от Организацията за икономическо сътрудничество и растеж, са верни, смятат експертите. И допълват, че въпреки забавянето на икономиката, важното е, че все още има растеж.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!