Сирийските бежанци искат да оцелеят

| обновено на 05.03.16 в 12:06
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Рафиф Джауджати
от фондацията „Свободна Сирия“ призова европейците да провят повече толерантност към сирийските бежанци. В интевю за "Събота 150" тя каза:

Много хора в Европа се страхуват от бежанците, защото не знаят какво са преживели тези хора. Сирийските бежанци са хора, които бягат от падащи бомби и химически оръжия. Те искат да живеят свободно и достойно. Със сигурност те не искат да спечелят повече пари или да отнемат работните места на европейците. Те просто искат да оцелеят.

Според нея сирийците искат свобода и демокрация. Те искат да се върнат в родината си и да премахнат режима на диктатура, който е в страната от толкова много години. Желанието име е да се премине към демокрация с ясното съзнание, че това няма да е лесно.

Мисля, че ако се премахне режимът на Асад, ще се премахне и причината за съществуването на "Ислямска държава". Не забравяте, че има много ясна връзка между Асад и "Ислямска държава". Те си сътрудничат. Асад беше този, който освободи голяма част от бунтовниците от "Ислямска държава" и им даде оръжия, знаейки какво ще се случи. Също така не трябва да забравяме, че това е част от една голяма пропагандна война. Ако премахнем Асад, ще премахнем и "Ислямска държава". Как ще стане това е друг въпрос и той е много по-сложен. Ако международната общност успее да задържи примирието, ще остави място за нови масови протести и евентуално свалянето на режима. Ако има хуманитарни коридори и хората в Сирия успеят да си стъпят на краката и ако Русия осъзнае, че не би трябвало да подкрепя Асад, защото ситуацията в Сирия няма да бъде стабилна, докато той е на власт, тогава може и да има промяна. Моята надежда е, че режимът ще бъде променен и вътрешно, ако поддръжниците на Асад осъзнаят, че това не е правилно, заяви Джауджати. 

Интервюто може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!