Акционерите на "Булгартабак" заседават извънредно, протестите на служителите продължават

| обновено на 31.03.16 в 12:00
Снимка: www.bulgartabac.bg

Служителите на софийската фабрика на "Булгартабак" протестират пред централата на компанията, докато акционерите заседават извънредно вече час. Протестът е срещу спирането на износа на цигари за Близкия изток и съкращаването на 400 работници. Синдикатите очакват да разберат кой е истинският собственик на холдинга. Акционерите обаче ще обсъждат смяна на ръководството, а заседанието им бе насрочено преди съобщението за затварянето на "София БТ".

Работниците очакват само едно - запазване на работните им места.

Синдикатите искат среща с истинския собственик и смяна на ръководството на "Булгартабак", припомни Никола Миленков от КНСБ:

Ние се надяваме да приемат нашите искания, писмени и чакаме да ги връчим, да предадат реалната информация на собственика, който е, да го уведомят, че има търговци, които желаят да купуват цигарите ни, че ние не им вярваме на това, което те ни показват като причини за съкращаването на тези хора и да заблуждават останалите работници и служители, че местата им са гарантирани в системата на „Булгартабак“.

Засега не е ясно какво ще се случи утре, от когато е обявено, че ще бъде затворена софийската фабрика:

Във фабриката в момента може би има няколко човека, които вършат някаква оперативна дейност. Аз не мога да твърдя, защото хората не се допускат във фабриката. Не знаем в момента кой е повикан на работа, обясни Юри Манолов от КТ "Подкрепа".

По-рано Никола Миленков обяви, че синдикатите ще поискат да разберат кой е истинският собственик на "Булгартабак": 

Най-после самите собственици да разберат, че мениджърският екип, УС или бордови директори, които те са сложили, да ги накарат да работят, защото излиза, че откакто е купено предприятието, нито договори са сключени, нито търговци са намерени, нито някакъв нов пазар са открили… Резултатът е – няма пазари. Те го заявяват, не ние. Ние казваме, че има пазари.

Миленков е категоричен, че чужди фирми са направили предложения на "Булгартабак" за поръчка на цигари за износ, но холдингът е отказал. За съкращенията в "София БТ", протестиращи коментираха:

Това не е никакво обяснение, че няма пазари от днес за утре. Ние в последния ден сме работили до десет часа, а на другия ден ни казаха, че се прекратява дейността заради спиране на износа и статии, които нарушават репутацията на „Булгартабак“. Това не е оправдание или причина да се спре изведнъж работа. До последния ден работихме на 7-дневен режим без прекъсване, на три смени. И изведнъж, от следващия ден, поръчките изчезнаха. Това е, което ние не можем да възприемем за достоверно. Какво се случва по върховете, никой не може да каже.

През март, извън регулирания пазар, акциите си от холдинга продаде депутатът от ДПС Делян Пеевски, който отдавна обяви, че ще се оттегли от него заради медийната атака.

С дела си в "Булгартабак" се раздели и италианският бизнесмен Едоардо Миролио. Продажбата стана на много по-висока цена от тази, на която в момента се търгуват акциите на холдинга.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!