Проф. Димитрис Христопулос: Турция се справя по-добре от Европа с мигрантския въпрос

Подкупът от 3 млрд. евро няма да реши проблемите

| обновено на 02.04.16 в 12:23
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Европа няма бежанска криза. Има "криза на приемствеността". Мнението е на вицепрезидента на Международната федерация за човешките права проф. Димитрис Христопулос. Той смята, че Европейският съюз е подкупил Турция със сделката за бежанците, но това няма да реши проблема:
Вярвам, че сделката между Европейския съюз и Турция е подкуп от 3 милиарда евро за Турция. Освен че според мен подкупването е морално укоримо, смятам, че то е много лоша идея, защото Турция не е сигурна държава за бежанците. Рано или късно ще стане ясно, че това споразумение е временно решение и практически не работи. От една страна самите бежанци не се чувстват добре в Турция, а от друга нито една европейска страна не желае да окаже поне малко подкрепа по отношение на приемането на определен брой бежанци и разселването им на континента. Много скоро ние ще бъдем изправени пред нова необходимост от споразумение, за което се надявам да бъде по-честно и ефективно от това.

Димитрис Христопулос
Турция се справя по-добре от Европа с овладяването на казуса с бежанците, допълни проф. Христопулос: 
До този момент не се стигна до хуманитарна криза в Турция, защото от четири години насам страната успява да изхрани тези хора и да им осигури най-необходимото за живот. Тя обаче не им даде легална възможност да потърсят реализация. Трябва да кажа, че Турция се справи много по-добре от Европа по отношение на бежанците. Тези хора са настанени там, което означава, че Турция ги е приела като стопанин на къща. В Турция говорят за бежанците като за посетители. Нали знаете кой е посетител в дома на някого? Този, който е допуснат до него. В момента, в който не искам някой повече в дома си, просто го изритвам.
Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!