Производители на домашна ракия поискаха връщане на старите правила

Снимка: БГНЕС

За опасност от увеличаване на случаите от отравяне с некачествен алкохол предупредиха производители на домашна ракия. Около 200 души пред храм-паметник "Св. Александър Невски“ поискаха да бъде върнат старият режим за производство на ракия. Те поискаха целогодишно изваряване на ракия и връщане на стария обем на литраж на казаните. При тях отиде Валери Симеонов от Патриотичния фронт и така любимата на много от българите ракия се превърна и в повод за политическа пропаганда.

Тъй като времето, в което може да се вари ракия, е ограничено до половин година, а количеството - до 500 литра, много малки производители ще прибегнат до нелегални казани, предупредиха собственици на казани:

Като си изпият виното, не могат после да си изварят ракията. Ходят по частните казани, по домовете. Това със сигурност създава опасност за здравето.

Според протестиращите по-големите ограничения, които влязоха в сила от началото на годината, са заради лобито на големите компании:

Те го правят това, защото никой не им купува стоката, защото знаят за какво става дума и колко хора са си изпатили.

Повечето производители бяха категорични, че не продават продукцията си, а я използват за собствена консумация:

Аз произвеждам до стотина литра ракия, ама при този акциз минимум 150 лв., отделно за казан, отделно за захар.

Вече има законодателна инициатива за връщане на стария режим, но текстовете не са разгледани още в ресорните парламентарни комисии.

Марта Младенова събра мнения на участници и наблюдатели на протеста за това как гледат на новите правила за варене на ракия и каква ракия предпочитат:

Нямам големи очаквания, независимо че съм тук.

В рамките до 100 литра поне за собствена консумация. Дори на приятели не продавам.

За година изпивам 100 литра с приятели.

А купешката, като я пийнеш, знаеш ли къде можеш да отидеш? В болницата.

150-на лева е само захарта. Отделно казан. А гроздето? Сумарно хиляда. По десет лева литъра. Всичко идва от големите фирми, защото тяхното никой не го купува и знаят за какво става дума.

Дошли сме да им гледаме сеира на хората. Обичаме ракия. Купуваме. Но домашна обичаме най-много гроздова.

По 100-150 грама вечер, в хубава винена чаша.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!