Радой Стоянов: За първи път от кризата насам банките са готови да кредитират имоти "на зелено"

Снимка: БГНЕС

Въпреки че една трета от купувачите на имоти искат да видят офертите на банките и частните съдебни изпълнители, само 5 процента успяват да стигнат до сделка. Това заяви за "Хоризонт" Радой Стоянов, който е експерт във водеща българска банка. Изследване на банката показва, че през първото тримесечие на годината имотите поскъпват, но и клиентите са готови да изтеглят по-голям кредит, за да се сдобият с желания имот. За първи път от кризата насам банките са готови да кредитират имоти "на зелено", коментира Радой Стоянов:

Финансиране чисто на зелено би могло да се направи по-скоро като изключение, но със залог, да го кажем така, който е различен – нещо, което вече съществува. Ако имаме равни други условия, само това дали имотът е за завършване или не, би трябвало да дадем едни и същи условия.

Дефицитът на качествени имоти се чувства все повече, отбелязват експертите. Именно това провокира все повече купувачи да се обърнат към пазара "на зелено". Радой Стоянов обаче обясни, че банките са готови да финансират вече почти завършени обекти или получили т.нар. акт 14, в противен случай обезпечението по кредита може да не е с този имот, а с друг. Възможно е и цената на кредита да бъде по-висока.

Между 20 000 и 40 000 евро е сумата, която повечето хора биха изтеглили за покупка на жилище. Все още основната цел на сделката е купувачите да живеят в имота, но около 8 % от хората го искат за инвестиция или за отдаване под наем. Водещи критерии при избор на имот са местоположението и цената.

Експертите отчитат сериозно раздвижване на пазара на имоти в големите градове. Единствено в Стара Загора има известен застой. Прави впечатление, че в регионите, населени с български турци, като Кърджали, също има известно оживление на имотните сделки. Като цяло тенденцията за по-голям интерес към закупуване на имоти може да се обясни така:

Със сигурност виждаме повишение на доходите на хората. От друга страна, пазарът е все повече на купувачите, които се опитват да намерят най-добрия възможен имот, но това със сигурност не дава възможност те да намерят най-добрия за тях имот. Търсенето не значи, че има достатъчно много предлагане, заяви Радой Стоянов.

Частните съдебни изпълнители и банките могат да се окажат добър продавач на качествени имоти, но ако искаме да участваме в такава сделка, трябва да се въоръжим с търпение. Според експерти, все повече финансовите институции продават т.нар. обезпечения - т.е. имотите, които гарантират кредитите, които вече са класифицирани като "лоши". Така самите банки възстановяват поне частично инвестираните пари и подобряват, макар и с малко, показателите си. Това отваря ниша за купувачите на имоти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!