Програмата на ЕЦБ за количествени улеснения може да спре при оттегляне на Бундесбанк

проф. Маркус Кербер


Програмата за количествени улеснения, с която Европейската централна банка стимулира икономиката в еврозоната, може да спре, ако конституционният съд в Германия забрани участието на Бундесбанк, заяви в интервю за "Хоризонт" проф. Маркус Кербер. Той и други изтъкнати икономисти сезираха съда преди дни заради възможността за изкупуване на корпоративни облигации от ЕЦБ. В интервю за „Хоризонт“ и предаването "Събота 150" той заяви:

Ако досега не бяхме давали банката на съд, то е, защото искахме да видим как ще се развие програмата за количествени улеснения. До март т. г. тя беше само за облигации от публичния сектор. След това обаче ЕК я разшири в няколко направления - като размер, продължителност, вида на книжата. На 10 март те прибавиха и изкупуването на корпоративни облигации. Всичко това не прилича на работа на финансова институция, а на финансов диктатор, който има неограничени възможности. Сезирахме съда, за да спрем безконтролните и съучастнически действия на ЕЦБ.


Същността на нашето искане до съда е да се забрани на Бундесбанк да прилага програмата за количествени улеснения на Европейската централна банка. Ако това се случи, 26 % от програмата няма да може да бъде приложена. В такъв случай всичко ще бъде подложено под въпрос.
Ако програмата за количествени улеснения обаче продължи с Бундесбанк като най-голям купувач на книжа, като най-голям кредитор, тогава конкуренцията на пазара ще бъде нарушена. Всъщност, ние няма повече да имаме реална конкуренция на дълговия пазар. Още повече, че този пазар ще стане силно неликвиден, защото ще има един купувач на дълг, който го прави на каквато и да е цена. Това ще се случи и на пазара на корпоративен дълг, където конкуренцията отново ще бъде нарушена. 

Европейската централна банка никога не е коментирала каквато и да е инициатива, свързана с атака на нейно действие в конституционния съд на Германия, изтъкна Кербер и припомни, че финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле също многократно  е изказвал притеснения срещу определени политики на ЕЦБ, особено срещу политиката на нелува лихва.

Експертите, които смятат, че вече ЕЦБ не може да спре политиката си и не бива да го прави, са на бивши служители на банката, коментира ученият. Повечето финансисти смятат, че с решенията си от 10-ти март Европейската централна банка е отишла твърде далеч, допълни той.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!