КФН настоява пенсионните фондове да имат повече възможности за инвестиции

Пенсионните фондове да имат повече възможности за инвестиции, настоя зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Владимир Савов. По думите му, заради ситуацията на отрицателни лихви фондовете все по-трудно ще постигат допълнителна доходност върху парите за втора пенсия и трета пенсия - т.е. върху вноските за допълнително задължително и допълнително доброволно осигуряване. Активите, управлявани от фондовете, са над 9 млрд. лева към края на 2015 г. Това са парите на повече от 4,4 млн. души, обясни Савов:

Проблемът с падането на доходността съществува, то е глобален проблем, имаме ситуация на отрицателни лихви. Доходността пада, особено по инструментите с фиксирана доходност, но както знаем пенсионно осигурителните дружества, имайки предвид, че трябва да инвестират в един много дълъг хоризонт, естествено инвестират голямата си част именно в такива финансови инструменти така, че комисията, предполагам, би приветствала разширяване на инструментариума, с който пенсионно осигурителните дружества да могат да разполагат.

Никола Абаджиев, който оглавява Асоциацията на дружествата за пансионно осигуряване, заяви, че КФН стои настрана от законодателния процес.

След като оттегли предложението си за създаването на общ пул, от който да се изплащат парите за втора пенсия, финансовият министър Владислав Горанов представи редица промени, с които да се разширят възможностите инвестициите на пенсионните фондове. Сред текстовете обаче е и забрана за инвестиции в имоти.

Още по темата чуйте в репортажа на Марта Младенова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!