Корина Фолеску: България трябва да създаде единно звено за борба с корупцията

Снимка: архив
Следващата седмица Конституционният съд в Румъния се очаква да реши дали злоупотребата със служебно положение трябва да бъде декриминализирана в страната. В интервю за "Събота 150" румънският експерт по антикорупция Корина Фолеску прогнозира, че ако съдът  декриминализира това явление в страната, от бюджета на Румъния ще изтекат стотици милиони евро, а напредъкът в борбата с корупцията, постигнат с толкова усилия, ще бъде изгубен.

Престъплението "злоупотреба със служебно положение" засяга държавните служители, които или не изпълняват правилно своите задължения, или ги изпълняват по неправилен начин. Тези действия или бездействия обаче причиняват загуби на бюджета или на отделен човек. Наказанието в момента, което може да се получи за такова престъпление, е от две до седем години затвор. Обикновено тези наказания се постановяват от градския съд. Ако престъпленията засягат трета страна, наказанието може да нарастне с една трета. Обикновено самите престъпления се състоят в укриване на доказателства, подкупи или някаква измама.


В краткосрочен и средносрочен план декриминализирането на злоупотребата със сложебно положение, както каза и прокурорът, който оглавява антикорупционното звено, Лаура Кьовеши, ще засегне повече от 3 000 случая или около 42 % от случаите, които в момента са разследвани от това звено. В пари това означава злоупотреби за около 620 млн. евро. Тези злоупотреби са причинени от държавни служители и ако се промени закона, те няма да могат да бъдат възстановени. Казано просто, тези пари ще бъдат напълно изгубени.  В дългосрочен план антикорупционното звено ще бъде сериозно засегнато, защото неговите правомощия ще бъдат намалени. Това означава, че много от злоупотребите с държавни пари ще останат ненаказани. По отношение на втората част от въпроса - за обществената реакция. Мисля, че в момента е изключително трудно да се прогнозира обществената реакция. От една страна е доверието към антикорупционния орган, което е около 60 % според проучванията, е много високо. От друга страна обаче, ако погледнем назад, ще видим, че при местните избори например, кметове, които са били обвинявани в корупция и дори са лежали в затвора, бяха избрани отново и то с доста солидно мнозинство - например, 60 %, а в някои случаи - 70 % от гласовете.


България трябва да създаде единно звено за борба с корупцията, заяви в интервю за "Хоризонт" експертът по антикорупция Корина Фолеску. Тя припомни, че Румъния е една от страните, които най-бързо подобряват показателите си по този въпрос:

Румъния направи много сериозна крачка напред и постигна много голям успех със създаването на антикорупционно звено. Това беше подсилване на институционалната рамка, защото борбата с корупцията се централизира в едно звено. Според мен България също трябва да създаде такава единна институция, за да подобри борбата си с корупцията.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!