Том Дженкинс: Футболните фенове не трябва да се страхуват от атентати

Снимка: БТА


Футболните фенове не трябва да се страхуват от терористични атаки във Франция, заяви в интервю за "Хоризонт" Том Дженкинс от Европейската туристическа асоциация. По думите му френските власти ще предприемат мерки, за да може запалянковците да се наслаждават на шампионата необезпокоявани:

Френските власти са направили много добра организация на футболния шампионат. Особено по темата със сигурността - бъдете сигурни, че подготовката се прави от много дълго време и много внимателно. Ако феновете изпитват някакви трудности, то ще е заради множеството мерки, но не и заради терористична атака. Честно казано, мисля, че вероятността от терористична атака по време на първенството е малка. Разбира се, ние никога не можем да сме сигурни, а и нашата организация не се занимава с прогнози. Едно нещо е сигурно. Ако ние позволим на страха от атентат да ни спре да отидем в дестинация като Франция или да подкрепим нашия любим отбор, то тогава терористите ще са спечелили. Сега за хората, които обичат футбола, е много важно да могат да отидат във Франция и те трябва да го направят.

Франция  изпитва сериозни трудности при преговорите със синдикатите на държавните служители, но властите много добри в организацията и няма да допуснат нищо да опорочи шампионата, категоричен  е експертът:

Спомнете си само миналото първенство, което беше във Франция, а именно - през 1998 г., когато страната стана и световен шампион по футбол. Французите са свикнали да организират големи събития. Освен това местата, в които се провеждат тези събития, са направени, за да приютят десетки хиляди фенове.

Феновете пристигат със самолет, гледат мача и си тръгват. Това няма нищо общо с нормалния туризъм. Шампионатът ще бъде с голям успех, но не така стоят нещата с френския туризъм, особено на международния туризъм. Мисля, че в момента френската туристическа индустрия се сблъсква с трудни времена.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!