Проф. Кнути Рето: Очаква ни все по-горещо и влажно време заради глобалното затопляне

Снимка: БГНЕС


Заради глобалното затопляне, времето ще става все по-горещо и влажно, прогнозира пред "Хоризонт" проф. Кнути Рето от Института за атмосферни и климатични науки в Цюрих. Все по-често промените във времето ще се променя рязко ден за ден, затова и няма как да се прогнозира дали ще можем да гледаме европейския шампионат по футбол на открито или всеки ден ще вали:

Ние се опитваме да правим прогнози колкото може по-добре, но за повече от няколко дни, най-много 5, ние не можем да изобщо да бъдем точни. Все по-често ще виждаме промени от ден за ден във времето и това е напълно нормално. Ако вятърът идва от запад, вероятно времето ще бъде по-влажно и задушно. Ако идва от север, ще бъде по-студено. Това е нормалната промяна на високо и ниско налягане. През годините имаше ситуации на много сухи лета, но сега виждаме, че в Западна Европа има сериозна промяна. Това обаче е част от промените, причинени от глобалното затопляне. Температурите се повишават навсякъде по света. Това означава, че ще има и повече валежи, вероятно те ще бъдат по-чести и по-силни.


Промените в климата са по-разпознаваеми при по-високите географски ширини. Например, ако отидете в скандинавските държави, в арктичните територии, там глобалното затопляне се е отразило с по-високи температури и съответно по-силни валежи. Съвсем ясно е, че ако става по-топло, на земята ще пада повече вода. Същото е като да прострем мокрите си дрехи при топло време или при студено време. Ясно е, че в първия случай те ще изсъхнат по-бързо. По-топлият въздух създава повече влажност, а тази влажност трябва да падне някъде. Ето защо казвам, че затоплянето води до по-чести и по-силни валежи в Северна Европа. В същото време все повече се очертава тенденция на засушаване в Средиземноморието и Северна Африка.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!