Допитвания отчитат минимален превес на мненията за оставане на Великобритания в ЕС

| обновено на 22.06.16 в 15:56
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Минимален превес на мненията за оставане на Великобритания в Европейския съюз отчитат допитвания до общественото мнение в последния ден преди референдума в Обединеното кралство. Редица социологически проучвания и коефициентите, давани от компаниите за залози, показват увеличаване на проевропейските нагласи и сред хората, които все още не са решили как да гласуват. В четвъртък британците ще решат дали страната им да остане в Европейския съюз, или да го напусне.

Опасенията за сериозни икономически и политически сътресения карат все повече британци да гласуват за оставането в ЕС:

Аз съм с консервативни убеждения и смятам, че ако нещо работи, то не трябва да се променя. Ако все пак има нужда от промяна, човек трябва да я направи, докато е част от нещо. Ние не можем да го променим, ако сме извън него.

Увеличава се и броят на британците, които все още се колебаят или ако до преди седмица са подкрепяли по-скоро едната позиция, сега отново обмислят да гласуват за противоположното. Разбира се има и категорични мнения в подкрепа на напускането:

Аз съм за излизане. Защо ли? Защото няма никакви правила. Те не се интересуват от нашето мнение. Имат си някакви си техни правила, които нямат нищо общо с нашите закони.

Европейците, живеещи в Лондон, се надяват Великобритания да остане в ЕС:

Моята най-голяма надежда е, че британците ще гласуват Великобритания да остане в ЕС, защото заедно сме по силни. Излизането от ЕС ще има много сериозни икономически ефекти.

Целия репортаж на Марта Младенова чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!