БСП ще преговаря с АБВ за единна президентска кандидатура, но без Калфин и Първанов

| обновено на 05.07.16 в 17:43
Снимка: БГНЕС

Социалистите гласуваха БСП да се яви на президентските избори в коалиция с други партии и да има обща кандидатпрезидентска двойка на левицата. Това показват резултатите от вътрешнопартийното допитване, които бяха оповестени от председателя на партията Корнелия Нинова

Резултатите ни дават мандат за обединение на левицата в коалиция заедно зад една обща президентска двойка. В коалиция с други партии искат да се явим на тези избори 72 процента от гласувалите. Самостоятелно като партия само БСП - 23 процента, да подкрепим друга партия 0,56 процента. Смятам, че господин Първанов и господин Калфин не могат да бъдат общите кандидати на левицата.

От АБВ оцениха това изказване като недомислено.

Освен това 84 процента от гласувалите социалисти са предпочели общи действия с партиите от коалицията "БСП лява България", 52 на сто с партия АБВ, 49 на сто с "Движение 21", а 36 процента с ВМРО. 

Намеренията на социалистите са кандидат-президентът на левицата да бъде обявен преди традиционният събор на БСП на Бузлуджа в края на юли. От тази събота започват срещите на "Позитано" 20 с останалите партии в ляво, на които БСП ще покаже проект за платформа и за профила на президентската двойка на левицата.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Мария Костова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!