Плевнелиев: До дни ще има обвинени за атентата на летище "Бургас"

| обновено на 07.07.16 в 17:10
Реувен Ривлин и Росен Плевнелиев
Снимка: БГНЕС

До дни ще има обвинени за атентата на летище "Бургас", съобщи президентът Росен Плевнелиев след срещата със своя израелски колега Реувен Ривлин. Държавният глава се позова на уверение от главния прокурор Сотир Цацаров.

През юли 2012 година беше взривена бомба до автобус с израелски туристи. Загинаха петима от тях, както и българският шофьор на автобуса Мустафа Кьосов. Други 35 души бяха ранени. 

Плевнелиев заяви, че се знае кои са организаторите и извършителите на атентата.

Никой от нас няма да се успокои, докато не бъдат изправени пред съда тези, които извършиха, но и тези, които мотивираха и организираха атентата в Сарафово през юли 2012 година. Това ще се случи много, много, много скоро. Имам уверенията на главния прокурор на България, че е въпрос на дни.

От своя страна израелският президент Рувен Ривлин подчерта благодарността на Израел за ролята на страната ни за спасяването на българските евреи:
Израел винаги ще помни българската подкрепа за младата израелска държава през 1948 година в началото на пътя ѝ. Няма да забравим и подкрепата, която българската държава осигури на нашите братя и сестри по време на Холокоста в тази най-мрачна за Европа епоха. И в наши дни сме свидетели на вашата решителност пред пламъците на омразата и терора, достигнали и България.
Все повече израелски туристи идват в България, а обменът в други икономически сфери става все по-интензивен. Очакванията са да си сътрудничим по-сериозно и в енергетиката и по-специално газовите доставки. 
Президентът на Израел заяви, че партньорството между двете страни може да се развива в много области. Предстои междуправителствено заседание, където ще бъдат обсъдени и енергийни проекти: 

Трябва да ви кажа най-откровено и искрено, че енергийният въпрос е въпрос на сътрудничество и на икономически взаимен интерес, както и сътрудничество между държавите. В момента няма дипломатически разговори, но предстоящата трета среща на междуправителствено ниво ще събере подходящите и правилните хора, които ще обсъдят конкретиката. Това е по-добрият начин, отколкото да се дават празни обещания, заяви Ривлин. 

Плевнелиев подчерта, че България е естествен газоразпределителен център за Балканите. 
Отдаваме голямо значение на привличането на израелски инвестиции в българската икономика, заяви премиерът Бойко Борисов при срещата си с президента на Израел Реувен Ривлин. Двамата са обсъдили и ситуацията в Европа и региона на Близкия изток. Битката срещу екстремизма и тероризма е обща кауза в защита на ценностите на цивилизацията, към която принадлежим, са категорични Борсиов и Ривлин.

Детайли за разговорите на президентите на България и Израел, както и коментар на арабиста Владимир Чуков чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!