Агушевите конаци - поезия от камък и дърво

"Агушевите конаци" в село Могилица
Снимка: bulgariatravel.org

Агушевите конаци в смолянското село Могилица са най-големият архитектурно-жилищен и стопански ансамбъл от времето на 19-и век в България и на Балканския полуостров. Те са живата история за строителството в онези години, наричат ги поезия от камък и дърво.

Тази година се навършват 173 години от завършването на цялата сграда, разказва Юксел Голева, която продължава да събира историята на емблематичния конак в Могилица:

Собственикът е бил най-богатият човек за времето си, тук в района, основно със скотовъдство се е занимавал родът, притежавали са огромни стада овце. В семейството на този човек е имало трима синове и една дъщеря и затова тук има три дворчета с по един кладенец, които остават като наследство за тях. Дъщерята, по старите родопски традиции, когато се омъжи, излиза само с чеиза.

Хората от рода са пътували в различни краища по света и във вътрешността на европейските държави като отвсякъде са донасяли по някаква идея, включвали са я в строителството и затова архитектурата е много добре усъвършенствана в цялата сграда.

Стаите в сградата наброяват 35, вратите са 76, прозорците са 221. Агушевите конаци имат 24 комина.

Още за уникалната архитектура на Агушевите конаци чуйте в репортажа на кореспондента на БНР в Смолян Радостина Чернокова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!