Между 150 и 200 бежанци на ден посещават пунктовете за дарения в София

Снимка: Людмил Фотев
Между 150 и 200 бежанци на ден посещават пунктовете в София, в които могат да получат помощи като дрехи, обувки, храна за децата.

Често можете да видите опашка пред пункта на улица "Братя Миладинови" 66 в София, в който бежанците получават дарения. Халаф е от Афганистан. От пет месеца е в България. Той е от доброволците, които помагат не само за раздаването на помощи, но съдейства и при обсъждането на различни проблеми в бежанския лагер във Военна рампа, където живее с близките си: 

Работих в службите в Афганистан, но реших да дойда в България. Избягах от талибаните. Работих за защита на човешките права в района на Кабул. Парите, които получавах там, бяха кървави пари, но сега се чувствам по-сигурен тук, в България, отколкото в Афганистан, и се надявам да започна нов живот. 

Председателят на сдружението "Съвет на жените-бежанки в България" Линда Ауанис потвърди, че бежанците, които търсят помощ, са предимно от Афганистан: 

Храна, памперси, обувки, посуда, спално бельо. От каквото имат нужда хората, правим кампании и така раздаваме на търсещите закрила и бежанците. Сега потокът промени профила. На първо място са афганистанците, на второ място иракчани и след това са сирийци.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!