Собствениците на апартаменти отказват да регистрират мигрантите, които са наели жилищата им

Снимка: Борис Димитров

Заради отказа на собствениците на апартаменти да регистрират мигрантите, които са наели жилищата, чуждите граждани не могат да получат социално подпомагане.

Чрез отказа да регистрират мигрантите, наемодателите нарушават законодателството и лишават чужденците, предимно майките с деца, да получат помощи. Силвия Чолакова помага на някои от мигрантите, когато се налага да подават документи в институциите. Тя разказа за случая на Хулуд от сирийския град Алепо:

В закона пише, че бежанците с хуманитарен статут имат право на постоянно пребиваващи в България. В другия закон постоянно пребиваващите в България имат право на детски и на социални помощи. В същото време службата към Общината иска адреса, който фигурира на личната карта, за да могат да го посетят на този адрес. В случая на Хулуд адресът е във "Военна рампа". Законът позволява, когато нямаш адрес в държавата, да ползваш адреса на кампуса. Тя не живее във "Военна рампа", но го е посочила като адрес, защото собственикът на апартамента, в който живее, отказва да даде съгласие да се издаде лична карта с този адрес.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Радостина Билярска.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!