Калоян Стайков: Не мисля, че се налага догодина бюджетът да бъде на дефицит

Калоян Стайков
Снимка: БГНЕС


Рекордно високи разходи, дефицит и нов дълг - това е един от възможните варианти да прочетем проектобюджет 2017 г. По-малко от две седмици преди изборите финансовият министър Владислав Горанов изпълни обещанието си да не взема нов външен дълг, но зорките очи на анализаторите веднага видяха, че догодина дългът ще се бъде от вътрешния пазар. Какви са основните параметри на Бюджет 2017 г. - ще чуем от репортера Марта Младенова

Повече от 1,3 млрд. лева ще е дефицитът в хазната през следващата година, според изчисленията на финансовото министерство. Те идват на фона на добрите бюджетни резултати тази година, анонсирани по-рано през седмицата от финансовия министър Владислав Горанов

Съвсем логичен е тогава въпросът - къде отиват парите? Също толкова логичен е и отговорът - в рекордно високи разходи. Пред "Хоризонт" икономистът Калоян Стайков заяви:

Така започнатата политика на фискална консолидация от новия кабинет на Борисов всъщност приключва тази година. От догодина вече политика на фискална експанзия, която в последствие отново ще бъде последвана от консолидация. Има едно прекъсване в тези намалявания на бюджетните дефицити, което, според мен, е качествена промяна в самото отношение на правителството.

Със сигурност, за повечето министерства ще има допълнителни средства. Единствено при Министерство на Земеделието - парите се намаляват. Приоритетите на кабинета са здравеопазване и образование.

Въпросът е, че няма връзка между това колко се харчи за една дейност или една сфера и съответно какви са резултатите за тази сфера. Това всеки го знае. Това, че някой ще отиде на почивка и ще изхарчи 1000 или 5000 лева не означава, че ще си прекара добре. Необходима е реформа, а не просто повече пари да се изливат.

Друг приоритет е отбраната или закупуването на бойна техника, но липсата на обществени поръчки за нея буди опасения у икономиста.  Когато има по-високи разходи, трябва да се надяваме и на по-високи приходи, обясни Стайков.

Според проектобюджета за догодина, няма да се тегли дълг от международните пазари, въпреки че тази и предходната година Министерството на финанси се похвали с доста успешни емисии. На вътрешния пазар обаче ще бъде набран до 1,2 млрд. лева дълг, с по-голямата част от който ще се плащат стари емисии.

Не мисля, че има нещо, което налага догодина бюджетът да бъде на дефицит и, съответно, не виждам необходимостта от допълнителен нов дълг, коментира Стайков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!