Седмица след изборите в Румъния все още не е ясно кой ще бъде следващият премиер

Румънският политически анализатор Николае-Кристиян Сурубару смята, че нито Виктор Понта, нито Ливиу Драгня ще оглавят следващото правителство

| обновено на 17.12.16 в 13:32
Ливиу Драгня - лидерът на партията, която спечели изборите в Румъния - Социалдемократическата, има двегодишна условна присъда за изборни измами
Снимка: EPA/BGNES

Близо седмица след изборите в Румъния все още не е ясно кой ще бъде следващият премиер на страната, но е почти сигурно - кой ще е човекът, който ще взема решенията, прогнозира пред "Хоризонт" румънският политически анализатор Николае-Кристиян Сурубару
По думите му, най-вероятно Ливиу Драгня ще бъде своеобразният сив кардинал в новия кабинет на Социалдемократическата партия, спечелила вота на избирателите благодарение на ниската избирателна активност и ясното си послание към избирателите:

Според мен, нито Виктор Понта, нито Ливиу Драгня ще оглавят правителството. Поне на теория, защото президентът вече заяви, че няма да позволи следващия премиер да е някой, който си е имал работа с правосъдната система и криминалния свят. И Понта, и Драгня обаче имат в биографията си такива моменти. В същото време обаче Ливиу Драгня ще бъде нещо като неформалният лидер на правителството. 

На въпрос как са успели румънските социалдемократи отново да спечелят вота на избирателите, след като срещу тяхното управление не веднъж е имало протести, Сурубару отговори: 
Това е най-голямата партия в Румъния, имат много местни структури и много лоялен електорат. Около една трета от населението винаги гласува за тях. По време на кампанията те имаха много ясно послание - че ще направят всичко възможно по-голяма част от румънското общество да бъде част от средната класа. Това имаше много положително влияние върху избирателите. 
От друга страна тази партия винаги е имала подкрепа сред по-бедните хора, които обаче имат навика да гласуват. Избирателната активност в неделя беше около 40 %, което е сравнително ниско участие на хората. Това означава, че повечето от тях не искат да гласуват изобщо, а това е в полза на социалдемократите, които имат много силна и дисциплинирана избирателна маса. 

Анализаторът отбеляза, че икономиката на северната ни съседка е във възход, което може да помогне на управляващите да спазят някои от предизборните си обещания за намаляване на данъчната тежест: 
Ние трябва да кажем, че в момента румънската икономика расте и бележи ръст, който е сред най-високите в Европа през последните няколко години. Някои от обещанията - специално за намаляването на данъците и увеличаването на заплатите, са много популистки. Въпреки това аз мисля, че правителството ще се опита да спази някои от тях - например, да намали някои данъци, които нямат толкова съществено значение за постъпленията в хазната. То ще вземе мерки, за да каже - "вижте, ние си изпълнихме обещанието, въпреки че не е в толкова голям размер, колкото искахме и колкото мислехме, че ще можем". Като цяло обаче те ще опитат да вземат мерки, така че определен паричен поток да бъде насочен към хората и част от обещанията все пак да бъдат изпълнени. Просто правителството ще се опита да балансира - да задоволи част от очакванията, но без да прави сериозни промени. 

Сурубару коментира още, че в Румъния вотът не е поднесъл големи изненади: 
Мисля, че в Румъния
 в крайна сметка се стигна до гласуването "както обикновено", а избраните партии са в центристкия спектър от политическите послания. Няма твърде радикални партии - например, крайно десни, което е някакъв вид добра новина след изборите в Румъния. 


Според анализатора резултатите от изборите в Румъния, както и в Македония, може да се разтълкуват като показател за това, че страните от Балканския полуостров по-скоро остават встрани от вълната, заляла западния свят  - след гласуването за Брекзит, Тръмп или на италианския конституционен референдум:

Като цяло на Балканите сме си отделен случай. Това, което се случва, си е в нашата част на континента. Ако трябва да направя паралел с България, мисля, че социалдемократите в Румъния могат да се сравнят по някакъв начин с ГЕРБ в България, макар и двете партии по някакъв начин да са с различни политически нагласи. Разбира се, нещата във всяка отделна страна се развиват много различно, но се вижда, че има много малки партии, които се промъкват. Това прави много трудно създаването на едно стабилно правителство и съответно стабилно управление. 
Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!