Оратория "Елиас" обединява предпразнично творческата енергия на хора и оркестъра на БНР

Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР
Снимка: Булфото

Рядкоизпълняваната у нас оратория "Елиас" от Феликс Менделсон-Бартолди ще бъде представена преди светлите великденски празници на 7 април от 19.30 ч. в зала "България". Смесеният хор и Симфоничният оркестър на Българското национално радио ще бъдат дирижирани от госта Владимир Кираджиев, а солисти ще бъдат Гиргина Гиргинова - сопран, Петя Петрова - мецосопран, Михаил Михайлов - тенор и Карстен Мевес - баритон.


Това е една религиозна опера с много интересен сюжет, с много драматични развития, със страшно поетични моменти, с красиви арии, ансамбли и преди всичко - чудесни хорове. Подготовката, която Любомира Александрова е направила, е чудесна - хорът е в много добра форма, каза за слушателите на "Алегро виваче" маестро Кираджиев.

Любомира Александрова ръководи Смесения хор на БНР от началото на настоящия сезон и това е първата й по-мащабна работа с него. Според нея оратория "Елиас" е христоматия по пеене в хор. Когато се изпее едно такова заглавие, вече хорът е научен на много неща и всичко останало идва по-лесно.

Чуйте интервюто на Татяна Иванова с Владимир Кираджиев и разговора на Ирена Гъделева с Любомира Александрова в звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!