Българско участие на Пасхалния фестивал в Москва

"Софийски солисти" и хор "Свети Седмочисленици" в Москва

От 16 април до 9 май в Москва и още 77 града на Русия се проведе XVI великденски фестивал с художествен ръководител Валерий Гергиев. В рамките му се състояха над 180 концерта, посетени от около 2 милиона зрители. Откриването е грандиозно - с шестчасов маратон в Московската консерватория, изнесен от Оркестъра на Мариинския театър под диригентството на своя дългогодишен ръководител - маестро Гергиев, и със солист - блестящия руски пианист Денис Мацуев. Изданието, посветено на 135-годишнината на композитора Игор Стравински, завърши в Деня на победата.


Форумът има особено силна хорова програма, в която тази година участва и хорът към храм "Свети Седмочисленици" в София с диригент Снежана Григорова. В концерта на нашия хор взе участие и камерният ансамбъл "Софийски солисти" с диригент Пламен Джуров.

"Софийски солисти" и маестро Джуров бяха първият чуждестранен оркестър, поканен лично от маестро Гергиев за самостоятелен концерт в камерната програма на Пасхалния фестивал. Те получиха отлични отзиви за изявата си на 5 май в Съборната палата на Православния хуманитарен университет "Св. Тихон". Камерен аснамбъл със симфонична мощ - така определя българския състав един от гостите в публиката, която дълго аплодира и кара "Солистите" да ид.злизат няколко пъти на бис.

Чуйте в звуковия файл какво разказа за това преживяване проф. Пламен Джуров - ръководител на камерния ансамбъл "Софийски солисти", в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!