Маестро Валерий Гергиев: Помня прекрасните български музиканти, с които съм работил

Гостуването на един от най-харизматичните и влиятелни музиканти на нашето време в София беше неочаквано, организирано за не повече от седмица след неговия положителен отговор на поканата, отправяна в продължение на много години от страна на Светлана Шаренкова и Фонда "България-Русия".

Маестро Гергиев и неговия прочут Оркестър на Мариинския театър пристигнаха в деня на концерта - 22 май, а преди кратката репетиция в зала "България" и самия концерт, големият руски диригент се срещна с президента Румен Радев и присъства на церемония в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", където му бе присъдено почетното звание Доктор хонорис кауза.

В България Валерий Гергиев е направил първите си стъпки на международна сцена като млад диригент. Въпреки че оттогава са минали повече от 30 години, той сподели с присъстващите в Академията, че си спомня добре много от българските музиканти, с които е работил - сред тях са валдхорнистът Владислав Григоров, обоистът Христо Късметски, концертмайсторът Иван Пеев, фаготистът Марин Вълчанов и др.

Чуйте в звуковия файл репортажа от гостуването на Валерий Гергиев в София и фрагмент от запис на Радиооркестъра под негово диригентство, направен през 1983 г.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!