Работещите в Агенцията за борба с градушките ще получат допълнителни средства

| обновено на 03.07.17 в 13:11

Министърът на земеделието Румен Порожанов подписа споразумение с директора на Агенцията за борба с градушките Ваньо Славеев и със синдикатите. Подписаното споразумение предвижда допълнително материално стимулиране на работещите, обясни министър Румен Порожанов:

Като ангажимент, който ние поемаме, в момента ще бъдат компенсирани с допълнително материално стимулиране, което да компенсира искането за увеличение на заплатите. То е към 20 процента, искането. Разбира се, тук ще бъде малко под 20 процента резултативно изчислено и разбира се поемаме ангажимента в рамките на следващите месеци да направим анализ за възможностите за едно по-достойно възнаграждение, което да получават служителите от Агенцията за борба с градушките.

Все още няма изчисления в какъв размер ще е еднократният бонус. Таванът е 500 лева, но не се знае минималната сума, която ще получат служителите. Синдикатите пък не са сигурни, че протестите ще спрат, защото стачкуващите не са съгласували действията си с тях. От земеделското министерство обявиха, че не работят само 23 от общо над 200 ракетни площадки.

Служители от Агенцията от област Пловдив излязоха на протест тази сутрин с настояване да се осигури адекватно заплащане и нормални условия на труд. Служители на полигоните за борба с градушките в Южна България се събраха в Поповица, а от ръководството съобщиха, че до момента са изключени три от площадките.

Близо 100 души от двата полигона за борба с градушките в Поповица и Голям чардак обявиха гражданско неподчинение и изключиха пултовете. Така продукция за над 400 милиона лева остава незащитена от градушки, независимо от лошата метеорологична прогноза. Протестиращите настояват:

Искаме да ни вдигнат заплатите, да се водим като ракетострелци, подобряване на битовите условия… Ако не получим 20 процента увеличение, ще спрем да работим.


На площадката в Поповица се събраха и кметове от областта. Кметът на село Селци Стефан Стефанов заяви подкрепата си и каза:

Ние ако не застанем зад тях, селата ни загиват.

По данни на Светла Василева от КНСБ, 90% от работещите в деветте полигона в страната получават минимална заплата. Василева поясни, че е необходима промяна в статута на работещите в Агенцията за борба с градушките, защото сега не може да им се изплати обещаното от 20 на сто повишение на заплатите, защото са държавни служители.

Още детайли по темата слушайте в звуковите файлове.