Проф. Борислава Танева: Учителите по музика в малките населени места са апостоли на духовността

Проф. Борислава Танева и нейните ученици
Снимка: Balchik Classic Days

Майсторските класове през лятото са възможност младите музиканти да учат и да почиват едновременно през ваканцията. В рамките на фестивала "Дни на класиката в Балчик" за първи път направи масторски клас по пиано проф. Борислава Танева - заместник-ректор на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в София. Деветимата участници на възраст от 8 до 23 години се представиха в заключителен концерт, който беше част от официалната програма на фестивала тази година.

За ползите от майсторските класове и мотивацията за талантливите деца от по-малките населени места разговаряхме с проф. Борислава Танева в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт": Общ приоритет и на Академията, и на този фестивал се оказват младите хора, а това е и мой личен приоритет от много години. Смятам, че инвестицията в тях е най-добрата инвестиция, която можем да правим по принцип. Създаването на условия, в които те могат да работят в една много хубава среда, са прекрасен стимул - не само уроците, а и концертът им даде възможност, която е винаги търсена за един изпълнител, а именно - да покаже вдъхновението си, труда си, въобще продукта на интелекта и на емоцията си пред публика.

Това далеч не е първото по-малко място, в което съм имала контакти с учителите по пиано, на които наистина шапка свалям и поклон до земята, защото това са едни - не злоупотребявам с думата, така мисля - апостоли в нашата духовност. Ако тези хора ги няма, ще се срути цялата държава - говоря за музикалната култура, убедена е клавирната ни педагожка.

Цялото интервю с проф. Борислава Танева чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!