Кандидатите за директор на НИМ:

Божидар Димитров: Не работя за постове и за слава, а за делото

Вера Бонева: Всички български ученици и студенти трябва да минат през Националния исторически музей

Снимка: БГНЕС


След дълго отлагане тази есен ще се проведе избор на директор на Националния исторически музей. Кандидатите са двама – досегашният проф. Божидар Димитров и проф. Вера Бонева.


Конкурс за нов ръководител на Националния исторически музей не е обявяван от 2007 г. и през последното десетилетие Божидар Димитров заема позицията безсрочно поради липса на новоизбран титуляр.


Едва през февруари тази година служебният министър на културата Рашко Младенов обявява конкурс. До 22-ри март са постъпили две кандидатури – на Божидар Димитров и проф. Вера Бонева, която преподава в Университета по библиотекознание и информационни технологии.


От март насам процедурата по избор на нов директор замира. Според новия министър на културата Боил Банов забавянето на процедурата за избор на ръководител на Националния исторически музей е заради желанието му „препитването“ на кандидатите да бъде предавано на живо по Интернет.  


В отговор на въпрос на Програма „Хоризонт“ за забавянето от Министерството на културата съобщават, че в момента се сформира комисия за провеждане на конкурса. В състава ѝ, който се очаква да бъде ясен през септември, ще бъдат включени и външни експерти.


Божидар Димитров изразява увереност, че ще спечели конкурса и заявява: Аз не работя за постове и за слава.... Работя за делото – нещо да стане.


Димитров е категоричен, че като реалист ще заложи на досегашната си политика, която, по думите му, е „в рамките на реалното“: Моята програма е такава - в рамките на реалното – това, което правим и сега: издаваме книги, правим разкопки и редим експозиции.


Вера Бонева също е изпълнена с ентусиазъм и си поставя задачата да промени досегашните стереотипи и да "отвори" музея:

Музеят е отворен, но недостатъчно… Над 13 млн. лв. е държавната субсидия за българските музеи за тази година, а малко под 2,2 млн. от нея получава Националният исторически музей. Това е около 1/6 от сумата, но мисля, че музеят не върши 1/6 от работата, свързана с опазването и популяризирането на националното ни културно наследство, а би могъл да върши и повече.


Проф. Бонева се обявява и за много по-активна работа с туристическия бранш, така че туроператорите да мотивират посетителите и гостите на София да посещават музея. Според Бонева отпадането на законодателните рестрикции, свързани с извеждането на децата от училище, е шанс, който трябва да се използва:

Всички български ученици трябва да минат през Националния исторически музей, както и всички български студенти. Това е свръх-задача, но не е неосъществима.


Целия репортаж на Мария Филева можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!