Оранжев код за силен - на пориви и бурен, вятър е обявен за цяла Северна и Източна България

В останалата част на страната е в сила жълт код

| обновено на 30.10.17 в 13:40
Снимка: БГНЕС
11 населени места в област Разград са частично или изцяло без ток, заради скъсани от силния вятър проводници и аварирал трафопост. Вятърът в региона е със скорост 8 метра в секунда. 

Оранжев код с предупреждение за силени пориви и бурен, вятър е обявен за цяла Северна и Източна България. В останалата част на страната е в сила жълт код.


Временно е ограничено движението в град Дулово - по пътя за Ситово, поради аварирали електрически стълбове, поразени от силния вятър. Трафикът се осъществява по обходен маршрут, по общинската пътна мрежа на Дулово. 

От Столичната община призовават да бъдат обезопасени незакрепените и опасни предмети по терасите или прозорците. Препоръчва се още да бъдат проверени оградите, крановете и скелетата на строителните обекти. Екипи на аварийно-спасителната дирекция към общината имат готовност да реагират при сигнали.


Силният вятър остави без електричество хасковското село Въгларово.Екипи работят по отстраняване на аварията. Пожарникари са отстранили опасно надвиснала ламарина на покрив в Хасково и са разчиствали паднали дървета на пътищата за Симеоновград и за село Подкрепа.

Заради силен вятър снощи, хиляди жители на Лом останаха без ток. Бурята прекърши клони, но няма пострадалихора. Очаква се електрозахранването да бъде възстановено до края на деня.

До 110 км в час е достигнал вятърът в Монтана и района снощи. Бурята се е разразила за 20 минути след 19.30 часа и е предизвикала много проблеми. Най-силен е бил поривът на вятъра в Монтана. Във Видин и Враца скоростта му е достигнала до 80-90 километра в час, съобщиха от хидрометеорологичната обсерватория в Монтана. Силният вятър в Лом снощи е изкоренил четири дървета. Голяма топола в града е била изтръгната с корените. Дърво е паднало върху автомобил в квартал "Младеново". Заради скъсани проводници 220 улици са без ток. ЧЕЗ и два екипа на общинско предприятие "Чистота" работят за възстановяване на осветлението. Има скъсани кабели на Интернет доставчиците и телевизиите:

Смятам, че до края на деня ще отстраним по-голяма част от щетите по уличното осветление, каза кметът на Лом Пенка Пенкова. В общината няма населени места без ток.

Пристанище Варна е затворено заради силния вятър, чиято скорост достига на пориви до 18 метра в секунда. Летището работи нормално. По тротоарите и пътните платна има паднали клони, които на места затрудняват движението.

Всички бургаски пристанища са затворени, заради силния вятър. Тази сутрин поривите му са достигали 20 метра в секунда. В момента скоростта му отслабва.

Заради силния вятър, временно е прекратено издирването на изчезналата жена от бургаското село Черни връх. Продължава разчистването на щетите от наводненията в най-пострадалите общини - Бургас и Камено. 40 военнослужещи помагат на хората в селата Равнец, Полски извор и Ливада

Същевременно стана ясно още, че в общините Бургас и Камено е започнала дезинфекция на пострадалите сгради.

Възстановява се инфраструктурата в общините. Въпреки това обаче затруднено е движението по пътя Бургас-Средец заради ремонт.  В участък от един километър, между селата Константиново и Черни връх, има разрушена от наводненията пътна настилка. Движението е  само в едното платно и се регулира от светофари и пътни патрули. В района се е образувала близо 2 километра опашка от автомобили. Преминаването трябва да е със съобразена скорост и повишено внимание.


От звуковия файл можете да чуете репортаж на Даниела Костадинова и интервю с кмета на Лом Пенка Пенкова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!