Над 20 са последващите трусове след земетресението в Пловдивско

4,6 по Рихтер бяха регистрирани в 1.41 часа

| обновено на 22.02.18 в 13:07
Снимка: БГНЕС

Над 20 са вторичните трусове, последвали земетресението с магнитуд 4,6 по скалата на Рихтер, регистрирано в 1.41 часа тази нощ. Епицентърът е на 20 километра югоизточно от Пловдив в района на селата Катуница и Крумово, съобщиха дежурните сеизмолози от БАН. Няма данни за сериозни щети и пострадали

Трусът е бил с дълбочина 15 километра, заяви проф. Емил Ботев – ръководител на департамент "Сеизмология" в Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. Усетен е най-силно в района на Катуница и Крумово: И в близко разположените по-урбанизирани селища като Пловдив, Асеновград, с по-високо строителство, при където се получава и резонанс в сградите с по-високи етажи.
Земетресението събуди през нощта много от жителите на Асеновград:
Ние сме на 11-ия етаж. Много силно беше.
Доста ни разлюля. От блоковете имаше хора, които излязоха. Аз съм в къща.
Пловдивчани също почувстваха труса:

Беше някъде към 2 без нещо, много силно беше – шум и разлюляване на леглото. Уплаших се доста. Но не сме излизали навън. 

Нещо като тътен. Само един път разлюля и това беше. Никой не излезе навън.

Живея на петия етаж. Силно се усети, но беше за секунди – две-три секунди и това беше. Нищо не падна от предметите вкъщи. 

Кметът на Пловдив Иван Тотев заяви, че вследствие на земетресението е бил прекъснат водопровод на ул."Даме Груев", като екипи на ВиК работят по отстраняването на аварията. В общините Асеновград и Садово не са регистрирани щети. 27 са последвалите микротруса с магнитуд под 3, като четири са усетени много слабо от жителите на Катуница и Крумово.

Геофизици подчертават, че районът на епицентъра е един от сеизмично активните и трусовете там не са изненада. Дежурният в Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН през нощта Валентина Протопопова съобщи:

Има два малко по-силни афтършока, но те са със значително по-ниски магнитуди. Това земетресение по принцип се води за умерено силно, умерено земетресение. Няма повод за притеснение у хората и е напълно нормално за областта на Пловдив да стават земетресения с подобен магнитуд, съобщи  Протопопова.

В предаването „Преди всички“ заместник-кметът на Асеновград Петър Бояджиев посочи, че не са постъпвали данни за бедстващи хора, както и за срутени или напукани сгради. Комисията за бедствия и аварии е дала разпореждане към училищата и детските градини да се огледат сградите. Има готовност за реакция, ако се появят сигнали за щети след огледите, каза Бояджиев.

Трус със сила 4,8 по Рихтер е бил регистриран и в Гърция. Епицентърът е бил западно от остров Закинтос и южно от Кефалония в Йонийско море, съобщават гръцки медии. Няма данни за пострадали и разрушения.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!