Хасан Йонал: Очаквам сериозни резултати от срещата между Ердоган, Путин и Рохани

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин пристига на посещение в Турция. В Анкара ще се проведе заседание на Съвета за сътрудничество между Турция и Русия с участието на президентите Путин и Ердоган, а утре двамата ще участват в среща с иранския държавен глава Хасан Рохани за Сирия

Хасан Йонал - преподавател по международни отношения в университета Аталъм в Анкара, каза пред „Хоризонт", че очаква сериозни резултати от тристранната среща.

„Очаквам (такива - б.р.), защото колкото повече трите страни се приближават, толкова по-добре. Защото може да има планиране, не просто консултации, а планиране на това какво да се прави“, каза експертът.

Според него руснаците и иранците са недоволни от нежеланието на Турция да говори директно със сирийското правителство. „Това нежелание буди съжаление и аз съм му гласовит критик. И Москва, и Техеран предлагат посредничество между Анкара и Дамаск“, каза Йонал.

Той обясни, че относно връщането на територии в Северна Сирия, които турската армия постави под свой контрол, правителството заявява, че "ние ще ги върнем на техните истински собственици. Но имайки предвид реалностите на терен и в регионалната и международната политика, това ще бъде правителството на сирийския президент Башар Асад и Турция трябва да се помири с него“, каза Йонал.

Експертът коментира и ситуацията с кюрдските анклави в Северна Сирия: „Този терористичен коридор, аз дори мога да го нарека идеята за Велик Кюрдистан, всичко това беше погребано с турските действия през 2015 г., след това с операция „Щитът на Ефрат“ и последвалата я операция „Маслинова клонка“. За това допринесоха и последиците от референдума на Масуд Барзани и турското и иранско сътрудничество да погребе този „Барзанистан“.

Според Хасан Йонал причините за турската намеса са били „все американски грешки“. „Тъжно е, че такава сериозна, велика сила прави външнополитически избори, които не са в неин интерес, а служат само на едно лоби. Ако подкрепяш Израел толкова много, няма как да има мир и стабилност в Близкия изток и Израел винаги ще се чувства несигурен“, каза експертът.

Той смята, че сигурността е нещо, към което трябва да допринасяш. „Не може само да консумираш, трябва да се научиш да живееш в мир. Не може само да диктуваш нещата с военна сила и да очакваш, че другите ще вървят по твоя път. Най-голямата грешка на Съединените щати и Израел беше да подкрепят Велик Кюрдистан и да обърнат Турция, която винаги е била съюзник, на когото може да се разчита“, каза Йонал.

Той коментира и противопоставянето между Турция и САЩ за контролирания от кюрдски сили район на Манбидж в Северна Сирия: „Американците казваха точно същото и за Африн. Реториката им се развива по следния начин: „Не предприемайте нищо, защото няма заплаха за сигурността ви, ние ще говорим с тях. Доставихме оръжия за борба с „Ислямска държава“ и след това ще ги съберем.“ И накрая стигаме до момента, в който от Пентагона обявяват създаването на гранични сили, съставени предимно от бойци на ПКК. Ние добре познаваме американската реторика, но когато ударим съответното място, американците си казват: „Това е реалполитика, какво, ще воюваме с турците заради ПКК ли? Това би било земетресение в световната сигурност и системата от съюзи.“ Американците са глупаци, така че може да се очаква всичко от тях , но не чак дотам. Но дори и да се стигне дотам, Турция е готова да го направи и да рискува". 

Чуйте интервюто в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!