"Летящите холандци" Лукас и Артур Юсен

Артур и Лукас Юсен
Снимка: Marco Borggreve

На 18 август за 37-и пореден път ще се състои най-престижното събитие на открито в Холандия - уникалният концерт от серията Prinsengracht. И изпълнителите, и публиката са на платформи и лодки в един от големите канали на Амстердам.

През годините оттук са минали някои от най-известните класически музиканти на световната сцена, включително и българската оперна прима Веселина Кацарова. Този път са поканени Лукас и Артур Юсен - млади пианисти, които се представят и като солисти, и като клавирно дуо. Любимци са на публиката в Холандия от деца - дори и на кралското семейство.

Братя Юсен започват обучението си по пиано в родния си град Хилверсум. Получават първите си награди като солисти. През 2005 г. ги забелязва Мария Жоао Пиреш - братята заминават да учат при прочутата пианистка в Португалия и Бразилия за период от една година. През 2011 г. Лукас и Артур са удостоени с престижната награда за млади таланти на Концертгебау. Младите виртуози са свирили с почти всички големи симфонични оркестри в Холандия, както и със световнопризнати състави на различните континенти. Миналата година за тях беше поръчан специално Двоен концерт на българската композиторка Добринка Табакова и заедно направиха турне в няколко европейски града, за да го изпълнят премиерно.

От 2010 година те са ексклузивни артисти на Deutsche Grammophon. Дебютният им албум с произведения на Бетовен получава платинен статус по продажби и е удостоен с награда на публиката Edison Klassiek. Вторият им албум с музика от Шуберт получава златен статус, а след него музикантите записват популярни френски композиции в проект, озаглавен "Игри". През 2015 г. излиза и четвъртият им албум, посветен на Моцарт, записан с Academy of St Martin in the Fields под диригенството на отишлия си по-късно сър Невил Маринър. Най-новото от братя Юсен на музикалния пазар е от 2017 и включва популярни произведения за две пиана от Сен-Санс и Пуленк, както и пиеса от турския пианист и композитор Фазъл Сай, посветена на тях.
"Под пръстите им две пиана звучат като един инструмент", пише за тях изданието Де Фолкскранк, а Де Телеграф твърди, че това са "Две души с един разум".


Впечатляваща е кариерата на "Летящите холандци", както ги наричат - в момента Лукас е на 25, а Артур скоро ще навърши 22. Специално за предаването "Алегро виваче" Артур Юсен разказа за подготовката им за престижното събитие, за успехите на дуото и приятелството между двамата братя, както и за работата им с българската композиторка Добринка Табакова по премиерното изпълнение на нейния Концерт за две пиана и оркестър Together Remember to Dance, посветен на Лукас и Артур Юсен.

Чуйте интервюто в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!