Класическите концерти на "Аполония" 2018 - стилни и поетични

Снимка: apollonia.bg

На Младежка филхармония "София" се пада честта да открие 34-ото издание на Празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол на 31 август. Пред младите оркестранти на сцената на Амфитеатъра ще застане диригентът Георги Патриков, а солист ще бъде ученикът от Националното музикално училище "Любомир Пипков" Кай Орлинов, който ще изпълни виртуозна цигулкова пиеса от Хенрик Виенявски.

На 1 септември в Археологическия музей на Созопол започват и камерните концерти от програмата на "Аполония". В тях ще се представят както утвърдени, така и съвсем млади български музиканти, гости от чужбина и джазмени, изкушени от класиката и кросоувъра: пианистите Антонина Бонева и Георги Черкин, дуото Йоанна Каменарска - цигулка и Надежда Табакова - пиано, Деян Гаврич - флейта в ансамбъл със Столина Добрева - китара, оперната певица Габриела Георгиева с маестро Григор Паликаров на пианото, Ангел Заберски Трио, Веселин Веселинов-Еко и Милен Кукошаров с класика и джаз. Със сигурност всеки посетител ще намери нещо за себе си и тази година - програмите са разнообразни, стилни и поетични.
"В Созопол през годините са минали и оставили своята голяма следа и възторжени почитатели всички най-най-добри музиканти на България. Нещо, за което ние работим от много години - да показваме и по-младите, и вече порасналите, и по-утвърдените. И това може би беше причината да отидем в една по-различна поза, малко по-различен начин на преосмисляне на тези концерти, защото концерти - много, човек където и да отиде. И слава богу!" - сподели вижданията на екипа артистичният директор на фестивала Маргарита Димитрова.
Цялото интервю с Маргарита Димитрова и музикални записи от предишни издания на "Аполония" чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!