Квартет "Големинов" - за отговорността да защитаваш едно голямо име

Квартет "Големинов"

Различни периоди и аспекти от камерното творчество на акад. Марин Големинов  бяха представени на 12 ноември в залата на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров".

Благодарение на фондация "Музикартисимо" и на Мила Павлова - артистичен директор на фестивала "Дни на музиката в Балабановата къща", след Пловдив и столичната публика аплодира изпълнения в чест на 110-годишнината на композитора. В концерта, наречен "Звуковата вселена на Марин Големинов" участваха Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" с диригент проф. Теодора Павлович; пианистката проф. Борислава Танева, духовият квинтет "Пилекадоне", дуото Евгения Ралчева - сопран и Ния Недкова - пиано, струнният квартет "Големинов".


Ансамбълът, който носи името на българския класик на ХХ век, получи на 1 ноември наградата "Кристална лира" на Съюза на българските музикални и танцови дейци в категория "Камерна музика". Квартет "Големинов" беше отличен за изпълненията на две произведения на Марин Големинов в рамките на фестивала "Софийски музикални седмици" 2018.

Чуйте в звуковия файл какво мислят цигуларите Александър Иванов и Емил Бошев, виолистът Огнян Константинов и виолончелистът Христо Танев за мястото на Големинов в репертоара на техния квартет, за наградите и концертите, както и за отговорността да защитаваш едно голямо, достойно име.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!