Отлични отзиви на световната критика за дебютния албум на цигуларката Лия Петрова

Снимка: Orchid Classics

Компактдискът на младата българска цигуларка е на световния муз пазар от  края на месец септември и досега е получил единствено и само изключително добри отзиви. Изборът на репертоар не е стандартен – това са Първият цигулков концерт на Сергей Прокофиев и Концертът за цигулка на Карл Нилсен, а за дебютант в звукозаписа с оркестър това е доста смел подход.

Още когато Лия Петрова спечели първа награда на конкурса „Карл Нилсен“ в Одензе (Дания) през 2016 г., председателят на журито - прочутият датски цигулар и диригент Николай Снайдер отбеляза, че е изумен от начина, по който българката интерпретира музиката на Нилсен със свой собствен прочит.

Дейв Билиндж пише в изданието MusicWeb, че има в колекцията си вече осем записа на Концерта от Карл Нилсен, но той препоръчва записа на Лия Петрова: „Първата точка в нейната полза е прекрасният звук, който произвежда. Това наистина е най-красивото свирене, съчетано със забележителна енергия и очевидно безгранична техника.“

The Strad определя диска като "...силно издание... сериозна заявка, която разкрива мислещ, любопитен артист."

В престижното британско списание "Gramophone" нашата Лия попада в рубриката One To Watch, а Ендрю Фарак-Колтън добавя към похвалите: "Петрова свири с изключително тоново многообразие. Но това, което може би най-много ме впечатлява, е начинът, по който тя свързва фразите в едно. Чудесен диск!

Лия Петрова е пълна с енергия и талант. Израства с всяка изминала година и вече е на най-високо артистично ниво – уверихме се в това и по време на концерта й със Софийската филхармония на 22 ноември 2018 г. под палката на легендарния финландец Йорма Панула. Очакваме следващите й изяви на родна сцена.

Чуйте в звуковия файл интересни подробности за осъществяването на дебютния албум на Лия Петрова със Симфоничния оркестър на Одензе под диригентството на Кристина Поска.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!