Прочутият диригент Шарл Дютоа подготвя концерт със Софийската филхармония

Диригентът Шарл Дютоа
Снимка: Софийска филхармония

У нас вече е маестро Шарл Дютоа – едно от големите имена на класическия подиум в наше време, ръководил Монреалския симфоничен оркестър, Националния оркестър на Франция, лондонската Кралска филхармония и други големи престижни състави. На 6 декември той ще се включи в юбилейния 90-и сезон на Националния ни оркестър с  изцяло френска програма: "Майка ми гъската" от Морис Равел, Концерт за две пиана и оркестър от Франсис Пуленк със солисти Аглика Генова и Любен Димитров, и Симфония №3 с орган от Камий Сен-Санс – не пропускайте това голямо музикално събитие!

Маестро Дютоа е посещавал България и преди. Той споделя:

"Това е първият път, в който съм тук като музикант. Колкото и да е странно, България май е последната страна в Европа, където не съм дирижирал. Всъщност остава само Албания. Иначе съм бил в България два пъти преди, но като турист. Когато със съпругата ми преминавахме през София предишния път, аз надникнах в зала "България". Диригентът Емил Табаков обаче ме позна и прекъсна репетицията. Представи ме на оркестъра и после седнахме заедно в залата да послушаме. И тогава, и сега откривам тук един изключително добър оркестър! Но имаме нужда от повече репетиции, защото този френски репертоар не е нещо, което се свири всеки ден. Ще поработим и ще постигнем много, сигурен съм. Но аз ще дойда отново, и в това съм сигурен! (чуйте в звуковия файл)


Какво още разказа Шарл Дютоа за работата си можете да чуете на 11 декември в предаването "Алегро виваче" след новините в 21 часа по "Хоризонт". Не пропускайте и концерта на 6 декември от 19 часа в зала "България" - ще бъде събитие и по думите на самите софийски филхармоници, които са много впечатлени от маниера на работа на големия швейцарски диригент.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!