"Екзакта Рисърч Груп":

51% от анкетираните очакват победа на кандидата за президент на ГЕРБ, който и да е той

Съдът за пореден път е институцията с ниско одобрение

Стабилизация и леко покачване на одобрението към основните държавни институции и водещите политици през последните шест месеца. Това сочат данните от национално проучване на "Екзакта Рисърч Груп".

Към средата на септември работата на правителството е одобрявана от 33% от българите, а тази на парламента - от 18%.

На фона на нарастващите страхове на хората, свързани със сигурността, в национален и в личен план расте респектът към силовите ведомства - полиция и армия. Съдът за пореден път е институцията с най-ниско одобрение, сочат данните на "Екзакта Рисърч".

Месец преди старта на президентската кампания, ГЕРБ е първа политическа сила като за управляващите биха гласували 25,4% от българите. БСП е втора политическа сила с електорален дял от 15,3%, а РБ са трети с 6%. ДПС и ПФ са изравнени с по 4,5%, а АБВ получава 3% от вота на всички избиратели. С тези електорални резултати всички споменати по-горе политически формации могат да попаднат в следващ парламент, ако изборите се провеждаха в началото на септември.


За последните шест месеца работата на премиера Бойко Борисов е с по-висок дял на доверие - 48%. Най-одобряваните министри от кабинета са Лиляна Павлова, Томислав Дончев и Вежди Рашидов. Най-малко впечатление имат хората от работата на новия министър на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Топ 10 на най-одобряваните публични лица през септември включва следните имена:

  • Йорданка Фандъкова – с 67% одобрение;
  • Кристалина Георгиева – с 53% одобрение;
  • Бойко Борисов – с 48% одобрение;
  • Лиляна Павлова – с 47% одобрение;
  • Мая Манолова – с 43% одобрение;
  • Томислав Дончев –с 42% одобрение;
  • Вежди Рашидов – с 40% одобрение;
  • Красен Кралев – с 39% одобрение;
  • Ивайло Калфин – с 35% одобрение;
  • Красимир Каракачанов – с 33% одобрение.
Предстоящите президентски избори са много важни за страната, смятат 61% от българите. Най-често така мислят избирателите на ГЕРБ, БСП и на Патриотичния фронт. Едва 38% от българите са на мнение, че президентските избори са много важни лично за тях.

51% от участвалите в изследването българи заявяват, че неизвестният засега кандидат на ГЕРБ е най-вероятният победител в изборната надпревара за президент. По-често от останалите това твърдят хора на възраст между 30 и 60 години, високообразовани и заможни избиратели.

Темата за бежанския натиск към страната ни ще влияе на изборите според 39%. Така мислят хората с висше образование и заможните. Като цяло страхът от тероризъм е два пъти по-слабо разпространен сред населението в сравнение със страха от бежанския натиск върху нашата страна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!