Парадоксът на квадратчето "не одобрявам никого"

На президентските избори ще бъдем свидетели на един парадокс  - парадоксът на квадратчето "не одобрявам никого", сигнализира математикът проф. Красимир Калинов. Според него това ще повлияе в изчисляването на активността:

Може да има неочаквани последствия, например: 100 души гласуват, от тях 99 задраскват, че не одобряват кандидатите, но един задрасква - нека да е себе си дори. Значи той със собствения си глас може да бъде избран, а тези гласове участват в изчисляването на активността. Значи имаме едно разминаване. Във всеки случай могат да се получат много неочаквани изкривявания.

Социологът Боряна Димитрова също вижда много противоречия при въвеждането на това квадратче. Има възможност да се достигне до по-голям брой невалидни бюлетини при попълването на квадратчето "не одобрявам никого":

Тука има едно смесване на философията на гласуването и философията на мнението. Гласуването е действие. Избираш определен кандидат или ако не искаш никого, задраскваш всички, пускаш недействителна. Не може да се смесва поведение, действие с мнение, а точно това се прави с това изобретение, нека да го наречем. Аз виждам и една друга опасност. Може да заградят някого. Ето, избирам Боряна Димитрова, обаче, а бе, и тя не ми харесва. Никого не харесвам…И да достигнем до ефекта на множество, на по-голям дял невалидни бюлетини.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!