Отпада таванът за гласуване в до 35 избирателни секции само в страните от ЕС

Парламентът реши окончателно, че само в страните от Европейския съюз отпада таванът за гласуване в до 35 избирателни секции.

Само в двата вида мажоритарни избори – за кметове и за президент и вицепрезидент – в методиките за определяне на резултатите ще се зачита тежестта на вота, отразен в квадратчето "Не подкрепя никого". При парламентарните избори, които са пропорционални, квадратчето няма да се брои и да влияе върху четирипроцентовата бариера за влизане в Народното събрание. 

Отхвърлена беше възможността на предстоящите президентски избори тези избиратели, които са командировани на държавната ни граница и са ангажирани с нейната охрана, да могат да гласуват в населеното място, в което са командировани. Промените ще влязат в сила до края на седмицата, когато предстои те да бъдат публикувани в "Държавен вестник". 

В двудневен срок след обнародването на промените Централната избирателна комисия трябва да определи местата, където ще се разкриват секции в страните от Европейския съюз. Въз основа на това решение ръководителите на дипломатическите и консулските мисии незабавно трябва да разкрият избирателните секции, а ЦИК да назначи секционните избирателни комисии.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!