МВнР: Към 14.00 часа 33 000 българи в чужбина са упражнили правото си на глас

| обновено на 06.11.16 в 19:09

33 000 българи в чужбина са упражнили правото си на глас, съобщиха за "Хоризонт" от МВнР.  Данните за избирателната активност зад граница са към 14.00 ч.

Най-много българи към този час са гласували в Турция - 14 700, във Великобритания гласувалите българи са 3 400, в Испания 3 200 са упражнили правото си на глас, в Германия - две хиляди. 

Доброволци съобщават, че в избирателните секции във Франкфурт и Дармщат се очертава да има рекорди по гласували. 

По данни на външното ни министерство в Австралия, където изборният ден вече приключи, гласувалите са 194, в Китай са гласували 123 българи. 

Няма данни за нарушения на изборния процес зад граница. На места има образувани опашки пред избирателните секции, но гласуването минава спокойно.

В Париж се гласува в една секция и се чака дълго при лоши атмосферни условия. Мари Луиз Фавр, координатор на „Милениум клуб“ – България във Франция, разказа, че на нея лично й е отнело два часа да гласува, а цял следобед опашките пред посолството са останали дълги.

На много хора им се налага да пътуват дълго, защото освен единствената секция в Париж, другите най-близки точки за гласуване са в Страсбург и в Бордо, стана ясно от думите на Мари Луиз Фавр.

12 избирателни секции в осем града имат на разположение сънародниците ни в Германия. Избирателни секции има в Берлин, Мюнхен, Щутгарт, Франкфурт на Майн, Хамбург, Магдебург, Дармщат и Мюнстер. В Германия българите са около 210 хиляди, като от тях с избирателни права са около 180 000.

Картина на гласуването във Франция и Германия в късния следобед - в звуковите файлове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!