Висока е избирателната активност и на секциите в Германия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Опашки се извиха и пред двете избирателни секции в българското посолство в Берлин. Изборният ден протича спокойно и при висока избирателна активност, съобщи за "Хоризонт" от германската столица Адриана Димитрова, един от наблюдателите на изборите там.  
На тези избори българските граждани в Германия могат да гласуват в дипломатическите и консулските представителства на страната ни, както и в бюрата на почетните ни консули във Федералната република: посолството в Берлин, генералното консулство в Мюнхен, консулството във Франкфурт на Майн, както и в Хамбург, Магдебург, Дармщат, Щутгарт и Мюнстер. 
Рекорден брой български граждани се очертава да гласуват на изборите за президент и на референдум в избирателните секции във Франкфурт и в Дармщат в Германия. Това съобщи за "Хоризонт" блогърът Боян Юруков, който живее във Федералната република и следи отблизо изборния процес. И в двата града пред избирателните секции са се извили огромни опашки, чака се над 3 часа въпреки добрата организация, каза Юруков. 
Опашките са значителни. По моя информация във Франкфурт преди около два часа опашката е била около 50-60 човека, сега е доста по голяма. Гласувалите във Франкфурт около 12 часа са били 570 приблизително, там има две секции и като цяло е основната точка, където гласуват българите в Хесен и от няколко съседни провинции. В съседният град Дармщат са гласували към обед 120 души, но точно след 12 часа започна голямото струпване и точно в момента има около 250-300 души, които чакат пред секцията. Причината за толкова голямо струпване е, че просто няма достатъчно секции в Германия.
По данни на Министерството на външните работи към 14 ч. в Германия са гласували 2 хиляди български граждани.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!