Гласуваме на втори тур за президент и вицепрезидент

Снимка: БГНЕС

Днес е вторият тур на изборите за президент и вицепрезидент. Издигнатият от Инициативен комитет и подкрепен от БСП Румен Радев и кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева участват в надпреварата на балотажа. В бюлетината за първи път ще присъства и трето квадратче – "Нe подкрепям никого", обясни говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев:

В квадратчето избирателят, който не желае да подкрепи нито една от двете кандидатски двойки, може да отбележи своя глас. В случаите, в които правилно е отбелязал в квадратчето "Не подкрепям никого" своя глас, тази бюлетина ще се брои за действителен глас и ще бъде отчетена в общия брой действителни гласове в новия избор за президент и вицепрезидент. В случаите, в които той не е попълнен правилно или има зачертаване на повече от едно квадратче, гласът е недействителен и ще бъде отчетен като такъв. Кандидатската двойка, която бъде обявена за спечелила новия избор, е тази двойка, която събере най-голям брой действителни гласове. 

Имаше проблеми със секционните комисии, особено в чужбина, дори и тук в България някои от членовете подават оставки заради редица нередности, които те отчитат. Това обаче не предизвиква проблем да бъдат попълнени тези комисии към този момент:

Не очакваме проблеми. Това е един нормален процес. Трябва да напомним, че онези български граждани, които имат увреждания, които не им позволяват да гласуват в своята секция по постоянния си адрес, биха могли да гласуват във всяка друга избрана от тях секция, поради това, че тя е по-близка или по-удобна. Отделно от това тези български граждани могат да се възползват от осигурения транспорт от страна на общината.

Изборният ден започва в 7.00 и приключва в 20.00 часа. С решение на ЦИК на някои места хора с увреждания, които са направили предварителна заявка, могат да гласуват в подвижна избирателна секция още от 6.00 ч., заради големия брой желаещи. 

По повод големите опашки при гласуването в чужбина, ЦИК даде указания там, където е възможно, да се увеличат кабините за гласуване и да се разширят съставите на секционните комисии. В чужбина разкритите секции са 325 в 71 държави. От Министерството на външните работи предупредиха, че част от секциите в Съединените щати, Франция и Испания са преместени на нови места.

На първия тур избирателната активност достигна 57,47 на сто. Отчита се, че сте участвали в задължителното гласуване, дори ако пуснете бюлетина само в единия етап на вота за президент. 

Обявяването на крайния резултат от изборите за президент и вицепрезидент е 3 дни след втория тур. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!