В. Нушева: Очакваме повече агитация и опити за оказване на въздействие върху избирателите

Този път секционните избирателни комисии ще срещнат по-малко трудности при провеждането на изборите, отколкото на първия тур, когато освен за президент и вицепрезидент се гласуваше и за референдум. Това очакване сподели Ваня Нушева от Асоциация "Прозрачност без граници", която каза в "Преди всички":

Това, което очакваме още, е увеличаване на дела на случаите за агитация в рамките на изборния ден и на опити за оказване на въздействие върху избирателите. Нашият опит от наблюдение на предходни избори ни е довел до извода, че подобни практики, особено свързани с контролиран вот, с натиск върху избирателите, се осъществяват в две части на деня – ранната част на деня – в началото, и особено в края на изборния ден.

Продължаваща тенденция през последните години е секционните комисии е да не спазват стриктно указанията за боравене с изборните книжа, каза още Нушева:

В случая с бюлетините основните нарушения, които срещаме, са: предварително откъсване на бюлетините, предварително поставяне на печат, несверяване на контролния номер, някои не го откъсват. Всички тези допълнителни детайли бяха включени в изборния процес през последните години. Те бяха включени като отговор на опити на организиране на "индианска нишка" за изнасяне на бюлетини от секциите… Много внимателно трябва да се борави с изборните книжа и да се спазват стриктно указанията.

Наблюдателите на "Института за развитие на публичната среда" вече съобщават за нерегламентирани агитационни материали, разположени много близо до секция в село Кошарна, област Русенско.

По традиция Асоциация "Прозрачност без граници" е с голям брой изборни наблюдатели и на този тур. Гражданите могат да подават сигнали за нарушения, фалшификации, както и да задават въпроси, свързани с изборите, на безплатния телефон: 0800 11 224.

Интервюто на Борислава Борисова с Ваня Нушева можете да чуете в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!