Росен Плевнелиев: Моята цел е да има стабилност в държавата, рано е за служебни правителства

| обновено на 13.11.16 в 11:59
Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев отново призова избирателите да гласуват на днешния втори тур за президент и вицепрезидент. Рано е да говорим за съставяне на служебно правителство, коментира държавният глава:

Ако България през следващите дни влезе в политическа криза, тогава ще спазвам конституцията. Ако се стигне до политическа криза, което означава оставка на правителството и нейното гласуване в Народното събрание, това още не означава парламентарна криза по никакъв начин. Конституцията много ясно задължава държавния глава, в режим на консултации с политическите сили, с институциите, да намери начин политическата криза да не се превърне в парламентарна криза. Рано е за служебни правителства. Аз имам и опит, и възможност, и способности да се справя. Минах през не една криза, но много ми се ще да вървим по конституция. Моята цел е да има стабилност в държавата. Към днешна дата и парламента и правителството работят.

При оставка на правителството президентът трябва да възложи на още две парламентарно представени политически сили да съставят кабинет. Ако и те не успеят държавният глава трябва да състави служебно правителство. Росен Плевнелиев обаче няма да може да разпусне Народното събрание, тъй като са останали по-малко от три месеца до края на мандата му като държавен глава. Това ще може да направи наследникът му, който ще бъде избран на днешния балотаж, но ще встъпи в длъжност на 22 януари.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!