Проф. Анна Кръстева: "Майка на нацията" ще остане в учебниците като най-неадекватното определение за бъдещ държавник

Проф. Анна Кръстева
Снимка: БГНЕС

Определението "майка на нацията", с което кандидатката на ГЕРБ Цецка Цачева влезе в надпреварата за президентския пост, ще остане в учебниците по политология като най-неадекватнияt начин да представиш бъдещ държавник в 21 век, в едно европейско общество, смята политологът проф. Анна Кръстева. В ефира на "Хоризонт" тя коментира:

Подобна метафора, от която г-жа Цачева не можа да се освободи до края на кампанията. Всички опити, при които се опитваше да я замести, като това, че е "една обикновена българска майка", което беше също толкова неподходящо..., защото не избираме обикновени хора, избираме необикновени хора за лидери.

Проф. Кръстева смята, че у нас има двойнствено отношение към жените лидери. Дори и за българските кандидатки за международни постове, чиито качества никой не е оспорвал, е било посочвано, че могат да заемат позиции заради определени "квотни" очаквания  - например, защото е имало очакване на поста да бъде назначена жена от Източна Европа.

Проф. Кръстева смята, че отминалите избори са белязани с изблик на мощна гражданска енергия:

Яркият урок от тези избори е, че гражданите не просто казаха, извикаха "Ние сме суверенът" ... До такава степен политическата класа в последните години се е самозатворила, това са непрестанни битки, караници буквално - между Бойко Борисов и Радан Кънев, между реформаторите, между патриотите преди изборите, че всички политици излъчваха ясни сигнали, че гражданите не съществуват. Какво вълнува гражданите, какво искат гражданите - това не е част от техния дневен ред.

Проф. Кръстева отбеляза още, че въпреки че има резерви към някои от въпросите, тълкува масовото участие на референдума като мощен израз на посланието отправено от гражданите към политиците: "Не ви харесваме и искаме да ви сменим".

Цялото интервю с проф. Анна Кръстева може да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!