Ренета Инджова: В политическия живот не може да се ходи като слон в стъкларски магазин

Опитват се да вкарат новоизбрания президент в капан, смята бившият служебен премиер

Винаги може да има по-голяма, по-драматична и по-трагична криза. Целта правителството да стане жертва на президентските избори е постигната. Сега рикошетът е обратен – президентската институция ще трябва да поеме негативите на парламентарната криза. Тази позиция изрази пред "Хоризонт" бившият служебен премиер Ренета Инджова:

Протестен вот от такъв мащаб, с 20% преднина на единия от кандидатите, означава, че народът тотално протестира. В политическия живот не може да се ходи като слон в стъкларски магазин.

Според Инджова на новия президент му подлагат динена кора или капан, защото ще работи в условията на парламентарна криза:

Около него една кохорта от шамани, идеолози, врачки, църковни деятели казват какво ще прави и какво няма да прави. Той няма да бъде оставен. Моля се професията му на пилот да е решаващото му качество, за да го накара да изхвърли от самолета всички излишни и вредни товари за президентството. 

Ренета Инджова определи процедурата по свикване на ВНС като достатъчно сложна юридически и политически като феномен и прогнозира, че няма да се стигне до свикването му:

Няма да могат да го направят, защото преди това е необходимо да бъде одобрен нов проект за конституция, къде е той?

Нашата орисия е непрекъснато да гледаме как се правят грандиозни политически ходове, смята още бившият служебен премиер:

Нещата изглеждат добре само в очите на тези, които издевателстват над българския народ и се правят, че ще му въвеждат демокрация. 

Инджова се самоопредели като обезправен гражданин на България, защото, по думите ѝ, няма справедлив достъп до правосъдие. 

Според нея и сегашните закони са работещи и във вида, в който съществуват, чрез тях са могли да бъдат затворени един куп престъпници, при това отдавна. 

Цялото интервю на Снежана Иванова с Ренета Инджова чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!