Мехмед Дикме: За ДОСТ гласуват млади и образовани хора, които не се страхуват от ДПС

ДОСТ ще удвои гласовете си в Турция на следващия парламентарен вот, казва бившият земеделски министър

Снимка: БГНЕС

На втория тур доминацията на ДОСТ в Турция се видя по категоричен начин. Така смята бившият земеделски министър Мехмед Дикме. По думите му, в България поне със 70-80 хиляди гласа гласоподавателите на ДОСТ са помогнали за избирането на Румен Радев. Гласовете за ДОСТ в Турция ще се удвоят на следващите парламентарни избори спрямо сега получените за Цецка Цачева, прогнозира Дикме.

В интервю за предаването "12+3" той посочи, че на втория тур ДПС се е сринало в Кърджали, а ДОСТ има своята ниша сред младите и образованите хора в смесените райони:

ДПС печели там, където хората са неиформирани и се страхуват. Младите този път се престрашиха и гласуваха срещу ДПС.

Това е млада партия, която тепърва ще се развива, отбеляза още бившият земеделски министър. Според него е важно какъв вътрешнополитически анализ ще си направи ДПС за следващите парламентарни избори.

Мехмед Дикме е на мнение, че предстоят интересни събития между ДОСТ и ДПС, а в коалиция с друга формация ДОСТ може да прескочи изборната бариера. 

Дикме се съмнява, че в тази си форма ДПС ще бъде явен партньор на която и да е политическа формация при следващи парламентарни избори. Ако обаче партията се реформира и смени своя почетен председател, според Дикме ДПС биха могли да седнат на една маса и с ДОСТ, и с Касим Дал:

Ако Доган се оттегли, може да се търси обединение. 

Тези три партии представляват общност от между 800 хиляди и 1 милион души население и те трябва да получат своето представителство, категорично заяви Мехмед Дикме.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!