В Италия се готви промяна в закона за производство на хляб. Причината е в неясните до сега правила и съвременният начин за производство и продажба на хляб.
Уточнението в закона започва с това какво значи "хляб" - печен продукт от различни житни брашна, замесени с вода, с или без мая, с или без сол.Следва промяната за понятието "пресен хляб"- този приготвен на деня и продаден в неговите рамки. След това, този хляб вече не може да бъде етикетиран и продаден като пресен.
Няма да се смята за такъв продукт хляб от замразено тесто, затоплен или изпечен при закупуването му, както и хляб замесен от полуфабрикати. Ще има съответни индикации на етикетите, като видовете хляб да се намират на различни рафтове от пресния. Наказанията за неспазващите разликата между пресен и всички други производни видове са запор на дейността до отнемане на сертификатите за производство и продажба. Така, пресният хляб ще е запазена марка, потребителите-наясно и традиционните хлебарници под закрилата на закона.
С тази дейност се занимават 400 000 души и 25 000 предприятия. На Апенините се правят над 300 типове хляб, голяма част, от които с контролирано и гарантирано наименование за произход, а 37% от италианците предпочитат традиционните хлебарници.
Последвайте ни и в
Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!