Вашите сигнали остават "глухи" за институциите, сблъскали сте се с проблеми или пък сте станали свидетели на интересна история, която искате да разкажете.

Вече има как – на специална платформа в сайта на БНР очакваме вашите снимки, видеа и кратко описание.

Пишете ни на "Подай сигнал", а нашите репортери ще направят проверка и ще разкажат в ефира на БНР, ще го покажем във "Вашият сигнал" на сайта ни и в социалните мрежи.

Как да различаваме истинския от подправения мед

Мнозина от нас се доверяват на меда за редица здравословни или козметични проблеми. Как обаче да сме сигурни в качеството на пчелния мед и какви са гаранциите за произхода му - днес попитахме Михаил Михайлов, председател на Съюза на пчеларите.

Пчелният мед е естествен продукт – най-разпространеният и най-лесно фалшифицираният. Когато го купуваме, трябва да сме сигурни в неговите свойства – дали е истински или подправен.

Подправен означава, че физико-химичните показатели не съответстват на изискуемите по стандарт, а се различават в проценти. Най-често медът се подправя с глюкозна добавка, с оглед увеличаване на количеството на добития мед, посочи Михайлов.

Когато един мед е подправен, или върнат от износ, не би трябвало да отива в търговската мрежа, а да се използва за технически цели или в хранително-вкусовата промишленост.

Какви сертификати трябва да изискваме, когато си купуваме пчелен мед- вижте във видеото.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!