ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Софийският апелативен съд ще решава окончателно за мярката за неотклонение на последната задържана по аферата "КТБ"

| обновено на 28.08.14 в 10:25
Снимка: БГНЕС
Апелативният прокурор Вичо Вичев поиска домашен арест за бившите главен и заместник главен счетоводители на КТБ Мария Димова и Борислава Кючукова. Миналата седмица Софийският градски съд им наложи най-леките мерки за неотклонение - "подписка". 

Софийският апелативен съд решава окончателно по мярката за неотклонение на последната задържана по аферата "КТБ" – заместник главният счетоводител на банката Борислава Кючукова. Миналата седмица Градският съд промени мярката й от "задържане под стража" в "подписка". Мотивът беше разколебаване на събраните по делото доказателства, уличаващи я в източването на 206 милиона лева. Съдът се позова на доклад на квесторите на КТБ, че физическа липса на пари няма, а има прехвърляне на тази сума по сметките на фирмата на Цветан Василев "Бромак" във връзка с договор за кредит. Съдия Кръстинка Колева се усъмни в показанията на основните прокурорски свидетели и в изготвената счетоводна експертиза. Според нея, тъй като Кючукова е уволнена наскоро от поставената под особен надзор банка, няма как да попречи на разследването.

Апелативният съд днес трябва да реши окончателно и за мярката за неотклонение на също уволнената, но от позицията главен счетоводител, Мария Димова. Нейната мярка за неотклонение беше променена от съдия Колева от "домашен арест" също на "подписка".

Шестима от останалите обвиняеми по аферата "КТБ" са на свобода срещу различни по размер парични гаранции. С най-лека мярка за неотклонение "подписка" е главната касиерка Маргарита Петрова, която излезе от ареста изненадващо и по инициатива на прокуратурата, според адвокати, защото е проговорила пред разследващите.

Топобвиняемият по аферата е в неизвестност от месеци. От онзи ден снимката на банкера Цветан ВасилевСнимка е на страница "издирвани" на Интерпол. Прокуратурата иска той да бъде арестуван и екстрадиран в България. Банкерът е със запорирано недвижимо и движимо имущество и дружествени дялове. Пред запор са и банковите му сметки.


Репортажа на Силвия Великова, излъчен в предаването "Преди всички", можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!