ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Д-р Елена Александрова: Лекарите трябва да имат средства и за модерни изследвания на рака на гърдата

Снимка: www.umbalpleven.com


Клиничната пътека за рака на гърдата не е променяна от години, а през последните години навлизат модерни изследвания за болестта, част от които не се поемат изцяло от Здравната каса. Това каза доц. д-р Елена Александрова от Специализираната болница по онкология в столицата. По думите й, нараства броят на младите жени на възраст между 20 и 30 години, при които се открива заболяването. Д-р Елена Александрова посочва, че е наложително да се проведат разговори с Министерството на здравеопазването по ключови моменти от лечението:

Самото лечение на рака на гърдата е променено драматично през последните 10-15 години, като част от хирургичното лечение не реконструкцията на гърдата. Което означава, че държавата трябва да поема, да финансира поставянето на импланти. Излязоха проучвания, в които ние сме длъжни да изследваме тумора за още 7-8 хистологични белега.

Лекарите трябва да имат средства да правят и задължителните, и по-модерните изследвания, категорична е още доц. Александрова:

Тези изследвания ги финансират лекарите, работещи в онкологията, защото сумата, която се дава от Касата, е тази хиляда лева. Тези изследвания, които са задължителен елемент и трябва да фигурират в епикризата на всяка болна, те са сравнително по-нови, но правейки ги, Касата не ни овъзмездява за това финансово.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!