ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Специализираният наказателен съд отложи за август делото срещу Гриша Ганчев

| обновено на 28.05.15 в 13:08
Гриша Ганчев
Снимка: БГНЕС
Делото срещу Гриша Ганчев и още осем души, подсъдими за укриването на данъци за търговия със захар, беше отложено. Специализираният наказателен съд ще направи втори опит да даде ход на по същество на мегапроцеса на 4-ти август. Неспазване на задължителния седемдневен срок за връчване на препис от обвинителния акт е една от причините за отлагането.

Другата непризоваването на бившия шеф на НАП Красимир Стефанов, за когото Ганчев има самостоятелно обвинение че го е заплашил с убийство. Като пострадал Стефанов има право да бъде конституиран като частен обвинител или да предяви граждански иск. Според твърденията на адвоката на бизнесмена Татяна Дончева Стефанов заявил отдавна бил заявил пред разследващите, че няма никакакви претенции и че бил е заблуден от тогавашното ръководство на МВР, че Ганчев се канел да го убива.

Разследването, което стартира през май 2012 година, беше наречено, какъвто беше тогавашният маниер на работа на вътрешното министерство, с името "Захар". С каква цел коментар на Татяна Дончева:

Черешката на тортата тя се казва "Петрол". Това дело започва и се стартира по този начин в съда в пълно нарушение на всякакъв процес заради "Петрол" и апетитите на властта към това дружество. Господин Ганчев не е държан в зависимост. Ако познавате Гриша Ганчев и ще разберете, че той е човек, който може да се бори, да се съпротивлява и че той няма така да се предаде. Но му извиват ръцете и го натискат по всякакъв начин. Той е притесняван вече няколко години, а в момента особено интензивно. Ако видите кой се бори за "Петрол" и за "Грейт Уол", вие ще си отговорите на въпроса. Кой във властта, извън властта и косвено на властта се занимава с тази простотия.


Групата на Ганчев е обвинена, че е укрила ДДС от сделки със захар за над 700 хиляди лева. Схемата търговията минавала през кухи фирми, а количествата захар не се фактурирали, но пък разполагали с всички необходими документи, за да нямат проблеми при превоза. Документите после се унищожавали, твърди държавното обвинение. За следващото заседание на 4 август в Специализирания наказателен съд беше призован бившият директор на НАП Красимир Стефанов. Ганчев има самостоятелно обвинение, че го е зпалашвал с убийство. Адвокат Дончева обаче заяви, че Стефанов казал пред разследващите, че няма  претенции към клиента, защото бил заблуден:

Не казва от кого, ама от цялата случка излиза, че е от полицията и от ръководството на МВР, което тогава му е обяснило, че нещо е така, както не е.И тогава, при събирането на доказателства, стана ясно, че в същност, тази закана е супер странна. Обаче, предпочитам да не ви изяждам десерта. Имаме възможност, след като приключим тази част, това може да стане още следващото заседание, да ви разкажа, какво обвинението е нарекло "закана за убийство".

За да представлява интересите на Министерството на финансите, в съдебната зала беше представител на министерството, който се оказа съименник на финансовия министър Владислав Горанов. Ганчев, обграден от стабилна лична охрана, отказа всякакъв коментар, включително и по актуалната спортна тема от последните дни, ще се обединяват ли "Литекс" и ЦСКА.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!